MARILYN y JFK de François Forestier
Un excel·lent treball d’investigació realitzat per aquest periodista francès, publicat per primer cop a França el 2008 i ara en el nostre país, en la seva primera edició de gener del 2010 publicada per Aguilar amb un total de 240 pàgines. Els personatges objecte de la investigació, son dos personatges que formen part de la mitologia nord-americana: l’actriu Marilyn Monroe i el polític estatunidenc, diputat i senador demòcrata, i que va ser president dels EUA de 1961 a 1963, John Fitzgerald Kennedy. Per espai d’una dècada, l’actriu i el polític van mantenir una història d’amor. Deu anys de trobades marcades per el desig, per la bogeria, les orgíes y per els escàndols, on els amants mai estaven sols. Cadascun dels seus gestos i moviments eren observats, perseguits, enregistrats, espiats per les mirades molt atentes de l’FBI, de la CIA, de la KGB o de la Mafia. A les pàgines d’aquest volum, meitat biogràfic i d’investigació d’una època suposadament daurada als Estats Units, hi podrem llegir i saber de manera molt resumida, directe i sense posar-hi additius innecessaris, les tensions polítiques internacionals, la mirada indiscreta de l’Estat, el xantatge, manipulació, eleccions arreglades, diner brut. Es l’anatomía d’unes experiències viscudes entre la dona més desitjada i el president més carismàtic dels Estats Units. El retrat robot d’una relació a l’ull de l’huracà.
François Forestier, periodista de Le Nouvel Observateur, ens presenta junt amb el relat dels fets, una relació bibliogràfica des de tots els punts de vista, el de l’actriu, el polític, el de la família Kennedy, i també els personatges que envolten a tota la trama: els màxims dirigents de l’FBI, CIA, KGB, Mafia, detectius privats diversos, mitjans de comunicació de l’època. Segons declara el propi autor d’aquesta recomanació: “per escriure aquesta història s’ha de tenir una documentació molt sòlida, i un defecte fonamental: ser malpensat. I jo ho sóc”.
Us oferim un breu extracte original d’aquesta obra, on François Forestier fa una definició molt exacte dels dos personatges centrals: Marilyn i JFK.
Desde hace unos días Marilyn està deprimida. Ha intentado reanudar su relación con Miller (l’escriptor Arthur Miller, amb qui l’actriu va esta casada), pero éste, amargado, ni siquiera le contesta al telèfono. Además, se ha quedado con el perro, Hugo. La muerte de Clark Gable, dicen que provocada por los retrasos de Marilyn, pera sobre su conciencia. . Está empezando a enfrentarse consigo misma. Ha tratado de vivir como todo el mundo, lo ha intentado con tres maridos diferentes, pero su demonio íntimo la empuja a arreglar cuentas con los hombres y tambiem a quererlo todo, inmediatamente. Es como una niña maleducada, caprichosa, consciente de su poder. Su trabajo la infantiliza: todo el mundo está a su servicio: la transportan, la miman, le regalan flores, pintan su camerino, la llevan en volandas. Se hacen cargo de ella los productores, los guionistas, los ayudantes, los psicólogos, otros allegados, el estudio. Se convierte en una minusválida y construye mentiras para subsistir. Desde hace años repite que sus padres han muerto, que nunca los conoció, lo que es falso. Amplifica el desastre de su vida y trata de despertar piedad. Se coloca en posición de víctima y practica un cóctel extraño de desprecio, sensualidad y egoísmo absoluto. Con JFK ha encontrado su doble invertido: Kennedy es el niño rico, arrogante e incapaz de amar, salvo por breves oleadas, que a menudo confunde con su concupiscencia. En el fondo ambos viven sin amor: desgraciados, tristes. Juntos, encuentran migajas de sentimientos, como los copos que estan cayendo de forma delicada sobre el Capitolio en esta noche de enero de 1961”.

Article 262
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova