Ja hem sobrepassat l’equador del mes d’agost i el nostre camí d’estiu no s’atura, literàriament parlant. Agraïm de nou a tots els internautes seguidors del bloc literari de Ràdio Nova, el seu seguiment amb la lectura dels articles que setmanalment anem incorporant en aquest espai. Un treball d’actualització que ens servirà en l’inici de la sisena temporada radiofònica, el proper mes de setembre, per exposar a tots els oients les novetats literàries que hem inclòs en el bloc, així com l’actualitat que ha generat el món editorial. Una actualitat que es veu bastant reduïda en aquest temps de l’any.
El que redacta que aquest article, també disposa d’uns dies de desconnexió de la vida diària, i ha aprofitat per fer-se amb diversos volums per ser llegits. I esta molt clar, també poden ser propostes recomanables de lectura per aquest estiu. Llegits fins ara: El món groc d’Albert Espinosa. Aquest polifacètic autor, nascut a Barcelona l’any 1973, és actor, director i guionista de ràdio i televisió. A les pàgines d’aquest llibre, Espinosa ens fa el relat de les seves vivències personals. Durant deu anys va estar malalt de càncer, dels catorze als vint-i-un anys, i malgrat patir en la pròpia carn els efectes d’aquesta malaltia, he rebut amb la seva lectura l’entusiasme i el coratge que ha volgut transmetre el seu autor. Com pròpiament ens explica Albert Espinosa a la contraportada del llibre: la vitalitat i les troballes que fas quan estàs malalt serveixen també per quan estàs bo, en el dia a dia, i tot sota un món creat tot de color groc. Te’l recomano al cent per cent. La versió que he llegit està editada per format econòmic per l’editorial DeBolsillo.
També he llegit amb molt d’interès el llibre Marilyn y JFK. Un excel.lent treball d’investigació fet pel periodista francès, François Forestier, sobre la relació que van mantenir durant més de deu anys, Marilyn Monroe, una de les icones del món del cinema de tots els temps, i un dels presidents més carismàtics d’una època dels Estats Units, John Fitzgerald Kennedy. D’aquest llibre en teniu puntual informació en l’anterior article d’aquest bloc, amb un dels lliuraments de la sèrie Els lectors que si estimen els llibres. Una redacció molt directe, sense embuts i directament a l’assumpte. Sense perdre temps amb massa detalls. Els precisos per entendre tota la situació política, social i econòmica d’uns anys, que van suposar una revolució pel segle XX.  Llibre editat per Aguilar. 
I ara, el que jo anomeno l’estiu Donna Leon. A les meves mans ha caigut com vingut del cel, la darrera novel.la d’aquesta escriptora d’origen nord-americà, concretament de Nova Jersey. Qüestió de fe, primera edicició de març del 2010, presenta un nou cas del personatge creat per aquesta autora, el commissario Brunetti, que ha d’investigar la mort d’un membre dels jutjats de Venècia, on a més arriben indicis d’irregularitats i sospites de corrupció a la magistratura de la ciutat, famosa pels seus canals. Fa pocs dies que Donna Leon va estar de promoció a Espanya, per presentar aquesta nova narració, que s’afegeix a un conjunt de relats ambientats, tots ells a Venècia i amb Brunetti com a personatge central . Mort a la Fenice, va ser el primer volum d’aquesta sèrie. Més tard es publicarien: Mort en un país estrany, Acqua alta i Son profund. Brunetti, no és el típic commissario. Està feliçment casat. La seva esposa, Paola, també té participació activa en les diverses històries que ha protagonitzat el seu espòs.   Qüetió de fe, ha estat un bon entreteniment de lectura per aquests dies d’estiu. La curiositat m’ha portat a fer-me amb un exemplar de la primera novel.la d’aquest seguit de relats de Donna Leon, Així doncs, actualment estic llegint: Mort a la Fenice. En el seu relat m’exposa l’assassinat d’un reconegut director d’orquestra d’origen alemany i de prestigi internacional,   en el decurs de la representació de La Traviata en aquest temple operístic venecià.  Brunetti anirà descobrint que hi ha darrera de l’escenari operístic i fer-se una idea de quina mena de persona era el reputat director, amb prous enemics al seu voltant per sospitar de mig Venècia. 
Quines son les vostres lectures d’estiu? Feu-nos cinc cèntims de les vostres recomanacions. Aquest és el vostre espai. 
Article 263
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova