Dies enrere va arribar a les meves mans un exemplar de El Periódico de Catalunya, edició del dissabte dia 14 d’agost. I malgrat que no era el dia de la seva publicació que vaig disposar d’aquest exemplar, sempre m’agrada donar-li un cop d’ull, a fi efecte de poder descobrir una notícia destacada, un article curiós, repassar seccions…, i més en concret, en aquest repàs vaig llegir a Internacional la crònica de Eliseo Oliveras. Una crònica feta des de Brussel·les. En el seu article ens fa el descobriment a uns 130 quilòmetres al sud-est de Brussel·les, un poble que es troba amagat entre densos boscos de les Ardenes belgues, anomenat Redu. Fins aquí, tot correcte. Però que hi ha de curiós en aquest poble que no supera els 400 habitants: que disposa de 23 llibreries, amb totes les especialitats. Llibreries de segona mà, d’ocasió i de llibres antics. No hi ha cap mena de dubte, que es tracte d’un paradís pels hàbits lectors de llibres. Ho demostra la gran quantitat de visitants que rep Redu cada any, procedents d’arreu del món. Més de 200.000 persones. Una quantitat que ja voldrien molts espais culturals.
Llegim que durant la setmana l’activitat és més aviat relaxada, i no totes les llibreries son obertes. És el cap de setmana, el període estival i Setmana Santa, quan Redu entra amb ebullició màxima de visitants. I principalment amb la festa del llibre que se celebra cada any durant el cap de setmana de Pasqua.
Però com va començar tot, i qui va ser l’impulsor d’aquesta iniciativa? Els anys 60, Noël Anselot, ex-periodista reconvertit en industrial petrolífer, va començar albergar en una petita granja de Redu, la seva col.lecció particular d’obres i documents sobre diverses especialitats. El 1981 va ser coneixedor de la creació del primer poble del llibre del món, situat a la localitat britànica de Hay-on-Wye. D’aquesta manera, el 1984, el propi Anselot junt amb el creador del primer poble del llibre i un realitzador de televisió belga, va posar els fonaments per transformar Redu en el segon poble d’aquesta iniciativa. Així fins arribar als nostres dies, amb molt d’èxit.
Redu es pot convertir en un destí turístic ben original. El segon poble del llibre del món. A Europa hi ha actualment, 13 poblacions que celebren aquesta diada. Una idea original que ha traspassat fronteres. A casa nostra, aquesta idea de reconvertir un petit nucli d’habitants en un lloc on un cop l’any, es donin cita llibreters, venedors, escriptors i editors, per oferir als visitants i lectors, una fira del llibre molt directe, té el seu espai a la vila de Bellprat a la comarca de l’Anoia. L’any passat, a principis d’octubre van celebrar la seva segona edició de “Vila del llibre i la novel.la negra”. Els seus responsables van fer-nos cinc cèntims en el nostre programa de ràdio, i també vam donar puntual informació en aquest bloc.
Redu, no ho celebra un cop l’any, si no que tot l’any disposa de prop de 23 llibreries, de diverses especialitats, amb formats diversos. Venta directe o per internet. I tot en un nucli de només 400 habitants. Sens dubte, un paradís per als bibliòfils, tal i com Eliseo Oliveras va titular la seva crònica des de Brussel·les, publicat a les pàgines de El Periódico de Catalunya, i que hem volgut recuperar en aquest espai. 
Article 264
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova