Malgrat que ja falten pocs dies per que s’acabi l’estiu, el dia 20 és el dia de la benvinguda tardor, resten alguns títols triats per ser llegits. En l’anterior article us feia cinc cèntims del descobriment de la lectura de les novel.les de l’escriptora d’origen nord-americà i amb residència permanent a Venècia, Donna Leon. El commissario Brunetti, personatge creat per aquesta autora, s’ha fet inseparable de les meves lectures d’aquest estiu. Fins ara dues novel.les d’aquesta sèries de llibres. En primer lloc, l’últim argument creat i titulat Qüestió de fe. I en segon lloc, la primera de les aventures de Brunetti, i que va servir de presentació internacional d’aquest intuïtiu inspector italià, amb Mort a la Fenice. Àgil lectura, personatges molt planers. Situacions engrescadores que fan que l’interès per l’argument vagi en augment. En resum, us ho recomano al cent per cent. 
Per aquest motiu no he dubtat en cap moment en triar una nova proposta. Es tracte de L’altra cara de la veritat. Volum presentat l’any 2008 i editat en una primera edició en català, el març del passat 2009 i publicat per edicions 62 dins de la col.lecció d’El Balancí. De nou, Donna Leon ens transporta als carrers, els sons i les olors d’una Venècia inundada de vida. En aquest cas, Brunetti coneix durant un sopar Franca Marinello, la dona d’un pròsper empresari venecià. El commissario queda fascinat per aquest personatge. Però el destí el porta posteriorment a sospitar de Franca Marinello. Tot sembla indicar que aquesta està relacionada amb l’assassinat del propietari d’una companyia de camions que…, bé ara tinc que posar-m’hi a llegir ràpid per saber-ne més.
En llista d’espera tinc un exemplar d’un llibre viatger. Us ho explico. Un familiar meu m’ha posat en “alerta” sobre un llibre interessant. El seu protagonista, el periodista polifacètic Albert Om. Es tracte d’un llibre, el segon que va publicar, editat l’any 2000 per Edicions La Campana. El meu cunyat no l’ha trobat en cap llibreria, hi ha tingut que demanar-lo. Però jo m’he avançat i m’he fet amb un exemplar a la Biblioteca que tinc més propera de casa. Guardeu-me el secret. Els veïns de dalt. La volta a Europa en 88 dies. Aquest es el seu títol. Om va dedicar tres mesos a conèixer els veïns de dalt, és a dir, a viatjar pels països de la Unió Europea. Una crònica irònica, lliure i heterodoxa, d’un viatge que d’una banda busca els tòpics per satiritzar-los i , de l’altra, tria uns llocs que no figuren a les guies turístiques però que expliquen com es viu a cada país. 
Per cert, que Albert Om, desprès d’un exitòs  pas per TV3 amb diversos programes, com per exemple la seva col.laboració al Malalts de tele, el “Jo vull ser” i posteriorment el programa de tarda El Club, que per espai de cinc temporades (crec, si no hem falla la memòria), va fer-se un lloc molt destacat de les tardes televisives. Ara Om, i desprès d’un temps de descans, té a punt d’estrena un nou programa titulat: El convidat. En aquest programa, el propi periodista és el convidat a casa d’un personatge famós. El passat mes de gener va encetar les gravacions d’aquest programa que pretén ser una de les estrenes més destacades de TV3, per aquest darrer trimestre de l’any. A la televisió hi ha presentadors/es de tota mena. Però n’hi ha que estan fets d’una fusta especial per treballar en el mitjà, i crec que Albert Om n’és un d’ells. Afegirem a tot aixó, que Om està al darrera junt amb Toni Soler (un altre monstre televisiu), del projecte del nou diari Ara, que en format paper i digital, té previst sortir al carrer el proper mes de novembre, el dia 28, tot coincidint amb la celebració de les eleccions catalanes.
Donna Leon i Albert Om, son els autors dels dos llibres previstos per ser llegits per un servidor. 
Quins son els teus llibres de capçalera? Ens ho vols explicar? Aquí tens el teu espai: volsllegir@radionova.cat
Article: 269
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova