Els pilars de la Terra’, l’esperada superproducció adaptada a la televisió i basada en la novel la homònima de Ken Follet, s’ha estrenat a Espany al canal Cuatro, aquest dimarts dia 14 de setembre amb un índex d’audiència que supera el 30%, amb més de cinc milions d’espectadors. Els crítics televisius consideren una audiència “brutal” per l’estrena d’una sèrie de  televisió d’aquestes característiques.

Realitzada per Tandem Communications i Muse Entertainment, associats amb els germans Scott, la sèrie té un pressupost de 40 milions de dòlars, el que el converteix en una de les últimes superproduccions per a la televisió. Elrodatge és va iniciar  el 22 de juny de 2009. L’equip de la sèrie, amb Ridley i Tony Scott com a productors executius al capdavant, es va desplaçar fins Hongria i Àustria per filmar lesprimeres escenes d’aquesta producció, que tindrà una durada de 8 hores. L’actor Donarl Sutherland donarà via al novel Earl Bartholomew, pare de la jove Aliena, i estarà acompanyat de Rufus Sewell en el paper de Tom Builder, Ian McShane com el bisbe Waleran.

“Els pilars de la Terra”, publicada el 1989 i ambientada a la turbulenta Anglaterra del segle XII, es un best-seller original del britànic Ken Follet. Narra la història de Tom, un constructor d’escassos recursos econòmics que somia amb aixecar una catedral. En el seu somni, el romanç, l’aventura i el suspens es barregen fins a formar una obra que captiva el lector. Fins ara, la novel ha venut més de 14 milions d’exemplars a tot el món i ha estat traduïda a 30 idiomes. Espanya s’ha convertit en el llibre de ficció més venut de tots els temps, i a Alemanya, el més venut després de ‘La Bíblia’ i ‘El senyor dels anells’. L’octubre del 2007 es va publicar la molt esperada segona part, titulada “Un món sense fi”. Les dues versions han estat publicades en català per Edicions 62 amb els diversos formats de lectura: tapa dura, llibre de butxaca i també en format digital, l’e-book.
Article 272 / actualització dimecres 15 de setembre de 2010
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova