Prop de trenta editorials es troben en situació de risc a causa del tancament de la distribuïdora L’Arc de Berà. Segons informa el digital informatiu 3cat24.cat, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el Gremi d’Editors s’han reunit per analitzar els efectes del cessament de l’activitat d’aquesta distribuïdora. També es va demanar a la Generalitat que intervingui en l’afer per evitar un dany més gran. 

L’Arc de Berà, creada el 1971 per promocionar l’edició en català, ha decidit aquesta setmana tancar les portes perquè no pot fer front a les liquidacions pendents. La decisió pot afectar una trentena d’editorials petites i mitjanes, que representen el 25% del sector editorial en català. De moment, ja ha afectat la llibreria Ona de Bacrelona, propietat d’aquesta distribuïdora i que ha hagut de tancar.  Aquesta empresa portava a terme de forma integrada totes les funcions de distribució, és a dir, la venda de llibres mitjançant els seus comercials, les tasques de logística i la facturació als punts de venda. Ara, les editorials volen apostar per un model més modern i eficient que separa els tres processos.
Així mateix, les editorials –que treballen per garantir la comercialització i la logística- han fet públic que a partir de l’1 d’octubre es reprendrà la relació amb les llibreries i es reactivarà el servei de novetats amb l’objectiu d’encarar la campanya de Nadal “amb plena normalitat”. Entre les editorials afectades i representades a la reunió d’aquest dimecres, hi ha Arola Editors, Editorial Barcino, Edicions Bromera, Editorial Fonoll, Cossetània Edicions, Editorial Laertes, Pagès Editors, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, SD Edicions i Viena Edicions.

Artcle 273
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova