PREMI LITERARI

Article actualitzat 19/11/2010

“El secret del meu turbant”, obra literària escrita a quatre mans entre la periodista Agnès Rotger i la protagonista de la història, l’afganesa Nàdia Ghulam, s’emporta el 43è Premi Prudenci Bertrana, dotat amb 42.100 euros

L’entrega de premis s’ha avançat perquè la data prevista coincidia amb la vaga general. En la cerimònia, celebrada aquest dijous dia 16 de setembre, també s’han lliurat els premis Miquel de Palol de poesia, Carles Rahola d’assaig i Ramon Muntaner de literatura juvenil, així com el Premi Cerverí a la millor lletra de cançó inèdita i el Premi Cerverí a la millor lletra de cançó ja publicada.

El llibre guanyador del Premi Prudenci Bertrana d’enguany,  explica la història de la Nàdia, que amb només 8 anys va quedar ferida per una bomba, que li va deixar seqüeles a mig cos, i li ha marcat la vida i la de la seva família. Quan estava hospitalitzada a l’Afganistan, es va instaurar el règim talibà al país. És per això que el 1996 es va vestir de noi per poder subsistir, i va viure durant 10 anys amb una identitat falsa per poder mantenir la família. 

“EL SECRET DEL MEU TURBANT”, JA A LA VENDA
Actualitzem aquest article, editat el 16 setembre, en la data posterior a sortida a la venda d’aquesta novetat editorial, premiada amb el Premi Prudenci Bertrana 2010. Aquest és en detall l’argument del llibre premiat, editat per Columna editorial aquest 18 de novembre, amb un total de 312 pàgines

La mare xiscla mentre em treu amb mans frenètiques els trossos de guix i de ciment que m’han caigut al damunt. Els seus ulls plens de pànic busquen algun indici de vida al meu cos de vuit anys. Acaba de caure una bomba a casa. I ella es llança a apagar amb el seu cos les flames que encenen el meu, amb una abraçada en què em vol tornar a donar la vida. Ignora que ella també s’està cremant, ignora que és una dona feixuga i poc àgil, ignora el fum i la runa i em treu a braços, i en pocs segons, del que podia haver estat la meva tomba. Només després de veure’m fora d’allà, i de comprovar que encara respiro, a la mare l’abandonen les forces. Llavors es posa a tremolar descontroladament i a repetir el meu nom com si no pogués parar mai més: “Nàdia, Nàdia, Nàdia, Nàdia”.
Serà l’última vegada que la mare em dirà Nàdia a la nostra casa de Kabul. El proper cop que tindrem una casa, jo seré l’home de la família.
El secret del meu turbant explica la història real de Nàdia Ghulam, una noia afganesa que amb només vuit anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. En sortir de l’hospital dos anys després, el règim talibà s’havia instaurat a Afganistan i ella va prendre una decisió radical: es va vestir de noi i durant deu anys es va fer passar per home per poder portar un sou a casa, ja que el nou govern va prohibir que les dones treballessin fora de casa.
Aquesta és la història de la Nàdia, una noia que va lluitar per la seva llibertat.

Font: 3cat24.cat – +info: Premi Prudenci Bertrana de Novel.la
Editorial: Columna

Article 274
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova