VEUS DE LA NOVA NARRATIVA CATALANA de Lolita Bosch

L’escriptora catalana Lolita Bosch ha presentat la primera antologia de la literatura catalana on s’han recollit una selecció de textos de joves autors, tots menors de 45 anys. El treball, titulat “Veus de la nova narrativa catalana”, inclou fins a 41 autors que volen fer sentir la seva veu i que són el planter de la literatura catalana contemporània. El llibre el publica Empúries en català i Anagrama, en castellà.

“Veus de la nova narrativa catalana” la conformen 41 relats, alguns d’inèdits i d’altres que són parts d’alguna novel·la de l’autor en qüestió. L’antologia inclou una petita biografia, no gens convencional, sobre els gustos, les aficions i els anhels de cada escriptor.
Entre els autors hi ha veus ja conegudes, com ara Albert Sánchez Piñol, Sebastià Alzamora, Najat El Hachmi, Jordi Puntí, Llucia Ramis, Anna Carreras i Jordi Llavina, però també n’hi ha que debuten amb aquest llibre. Bosch reivindica el valor d’aquesta generació desconeguda. “Crec que hi ha molta gent que no llegeix literatura catalana perquè dóna per fet que és dolenta”, ha assegurat. Els 41 autors de “Veus noves de la narrativa catalana” són tots menors de 45 anys, l’únic requisit que ha posat l’autora a l’hora d’incloure’ls a l’antologia, i es van poder conèixer gràcies a un acte impulsat pel programa “Ànima” del Canal 33. 
COME, REZA, AMA d’Elisabeth Gilbert
Als trenta-un anys i amb una vida aparentment perfecta, Elisabeth Gilbert es trasllada amb el seu marit als afores de Nova York i decideix intentar tenir un fill, només per adonar-se que no volia ni un fill ni un marit. En plena crisi emocional i espiritual decideix començar de nou i emprendre un llarg viatge. Aquest llibre és la bitàcola d’aquesta travessia, en què l’autora descobrirà el plaer sensual de la bona taula i la bona conversa, la pau interior aconseguida mitjançant la meditació a Bombai i, per fi, el desitjat equilibri entre cos i esperit a Bali.
a Come, reza, ama la seva autora i protagonista alhora del seu argument, ens regala un diari de descobriment i viatge interior estructurat com una novel.la romàntica que atrapa el lector des de la primera pàgina. El to de complicitat, l’estil informal i per moments molt divertit, converteixen la seva lectura en una experiència inoblidable. El llibre es va publicar l’any 2006 i en poques setmanes es va situar en primer lloc a la llista del New York Times Best-Seller en l’apartat no-ficció. Passats dos anys, el 2008 i desprès de 88 setmanes, el llibre encara estaba en el lloc número 2.
Una novel.la que ja disposa de la seva versió feta per al cinema. Julia Roberts i Javier Bardem en son els protagonistes. Des del 24 de setembre que s’ha estrenat a les pantalles, ha aconseguit una molt bona recaptació a la taquilla i bones critiques.  Alhora, aquesta estrena coincideix amb el premi lliurat a la seva protagonista, Julia Roberts, en el recent celebrat Festival de Cinema de Sant Sebastià, al conjunt de la seva trajectòria al cinema. Llibre editat en castellà en format econòmic per Punto de lectura amb un total de 496 pàgines. 
Pel que fa la seva autora, Elisabeth Gilbert direm que és nascuda a Waterbury, a l’estat de Connecticut als Estats Units, l’any 1969. Novel.les, assajos, històries curtes, biografies i memòries son  els gèneres que ha tractat. 
Article 277
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova