Diumenge dia 3 d’octubre, amb bona temperatura i un sol agradable, és celebra al municipi anoienc de Bellprat la tercera edició de la Vila del llibre. Una jornada on seguit d’activitats econòmiques, socials, artístiques i culturals relacionades amb el llibre de segona mà, d’ocasió, d’antiquari i també llibre nou, és desenvolupen en un marc de caire cultural i festiu. Recordem que Bellprat s’ha convertit d’aquesta manera en la primera vila del llibre de Catalunya, a l’estil d’altres pobles de la xarxa Book Town de diferents països d’Europa. 
Així doncs, aprofitant aquesta celebració es hem desplaçat fins a Bellprat per gaudir de les primeres hores d’aquesta jornada. La Plaça Major s’ha omplert de parades de llibres, i a mida que han anat passant les hores i més cap al migdia, públic provinent de tota la comarca i d’altres punts, han fet camí pels diversos indrets de Bellprat per visitar les exposicions diverses: d’artesania, restauració i cal.ligrafia, visitant també les parades i assistint als primeres presentacions de llibres i xerrades. En el moment d’arribar a Bellprat, hem pogut assistir als darrers minuts de la xerrada que ha realitzat la ninotaire Pilarin Bayés, que un cop ha acabat l’acte a fet un sorteig ben divertit dels dibuixos que ha il.lustrat en directe, entre tot els públic present. Bayés ha presentat el seu darrer llibre, més de lletra que no pas de dibuixos, titulat: “Punyeta!. Consell d’una àvia als seus nets”, publicat a finals de passat 2009 per Cossetània Edicions. (un consell, en el cercador d’aquest bloc, poseu el nom de l’autora i tindreu més informació sobre aquest llibre)
Posteriorment, s’ha donat un cop d’ull a les parades de llibres, també les diverses exposicions i el vermut a la terrassa habilitada a la mateixa Plaça Major. Bon temps, bona companyia i un entorn cultural i festius. Què més es pot demanar?
També s’ha saludat a l’autor del llibre de poemes “Emocions Cícliques”, Quico Tretze, un músic i poeta igualadí, que ha publicat aquest recull de poemes, un volum presentat durant la jornada del Sant Jordi 2010. En el seu petit estant, just darrera de la terrassa de la Plaça Major de Bellprat, ens ha explicat que ja té a punt un nova edició d’aquestes “Emocions cícliques”, però amb una característica especial: inclourà un cd amb el recital del llibre. Un espectacle íntim, interpretat pel propi Quico Tretze junt amb el guitarrista Santi Méndez. 
En resum, podem dir que el temps que hem estat a Bellprat, s’ha gaudit d’aquesta jornada. I una mostra és aquest recull de fotografies que il.lustren aquest article, que ha volgut ser, de manera molt modesta, una crònica d’una activitat cultural que té sens dubte un futur excel.lent per endavant. 

Article 282 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova