L’escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2010. L’Acadèmia Sueca ha premiat l’autor de “La ciudad y los perros”, “La casa verde”, “Conversaciones en la catedral” i “la Casa del Chivo”, entre moltes altres obres, per la seva manera mordaç de retratar la resistència de l’individu en les diferents estructures de poder. Vargas Llosa és un dels novel.listes i assagistes en llengua espanyola més destacats i la seva obra literària ha estat traduïda a més d’una trentena de llengües.

El premi sobre Vargas llosa ha estat rebut amb sorpresa. I és que no sonava entre els favorits. Entre ells, hi havia Cormac McCarthy, autor de “No és país per a vells” o “A la carretera”, totes dues portades a la gran pantalla recentment. També s’apostava per l’hongarès Peter Nadas, l’australià Gerald Murnane i el poeta argentí Juan Gelman. Alguns del altres candidats que eren al podi dels deu més ben valorats eren Ko Un, Adonis, Nuruddin Farah o Haruki Murakami, autor de l’èxit de vendes “Tòquio Blues”.

El pròxim 3 de novembre el segell editorial Alfaguara té previst publicar l’última novel·la de Vargas Llosa, ‘El sueño del celta’, una investigació literària sobre Roger Casement, el nacionalista irlandès que va ocultar la seva homosexualitat i va explicar al món els excessos de l’home blanc al Congo i l’Amazònia. “Revisarem a l’alça la tirada i estudiarem la possibilitat d’avançar la data de llançament”, explicava el director editorial del Grup Santillana, Juan González. El nou Premi Nobel de Literatura, Vargas Llosa està actualment fent classes a Princeton fins al pròxim mes de desembre, i només tenia previst un parèntesi de tres dies a Madrid per promocionar la seva novel·la. “Això ho canvia tot”.

Article 284 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova