Ara fa 70 anys que Liverpool va veure néixer un dels mites musicals del segle XX, John Lennon. Cantant i compositor anglès que va saltar a la fama per ser el fundador de The Beatles juntament amb Paul McCartney, amb qui va formar una de les parelles de compositors més famoses i amb més èxit de la història de la música pop. 
Aquest dissabte dia 9 d’octubre, coincidint amb la data de naixement de Lennon, s’ha organitzat una festa d’aniversari al mític Cavern Club. Aquesta és una de les primeres celebracions que fins el 9 de desembre d’aquest 2010, volen recordar i tenir més present que mai a l’ex-Beatle. 
A la xarxa també s’han posat en marxa diverses iniciatives. Per exemple el cercador Google ret homenatge a Lennon amb un video musicalitzat al seu logo, mentre que a You Tube, la seva vídua Yoko Ono anima els internautes a deixar un vídeo de tribut a qui durant anys va ser la seva parella. D’altra banda, el primer fill de Lennon, Julian, fruit del seu matrimoni amb Cynthia Powell, inaugurarà amb la seva mare un monument en honor al seu pare. Mare i fill també han organitzat una altra de les activitats que s’han preparat per commemorar l’efemèride: una exposició titulada: “Whit feather: the spirit of John Lennon” (Ploma blanca: l’esperit de John Lennon).
En aquest espai us oferim una de les darreres propostes literàries editades al nostres país,  per conèixer més d’aprop el mite, tant des de la vesant personal, social i artística.
JOHN LENNON de Norman Philip
Aquesta és la biografia total que Philip Norman ha fet de John Lennon, editada per Anagrama amb un total de 840 pàgines. Lennon l’home que va néixer i va morir sota el signe de Mart, i potser per això acabarà reconvertint la seva vida en una lluita apassionada pels ideals de la pau, després d’haver estat l’ídol de milions de persones. Aquesta vida, aquesta creativitat i aquesta passió constitueixen la substància d’aquesta biografia magistral, en la qual Norman llança una mirada renovada i penetrant. Després d’anys d’investigacions, Norman ha fet aflorar una quantitat extraordinària d’informació sobre Lennon: l’educació estricta de la seva tia Mimi, les seves incursions en la pintura i la literatura, i fins i tot els seus experiments amb la meditació transcendental, la teràpia del crit primal i les drogues. El llibre recull els testimonis de nombrosos informadors clau en la seva vida. 
Gràcies a ells, Norman ens presenta l’home complet, amb les seves contradiccions infinites, però amb tota la sinceritat que el mateix John hagués desitjat. El diari Sunday Times el va triar el millor llibre de música de 2008.«Norman afina i augmenta tot el que sabíem sobre Lennon … Els seus devots es delectaran amb la nova informació, i els altres es trobaran amb una història coneguda, però explicada amb més veracitat que mai »(Anthony DeCurtis, Rolling Stone). 
Article 286 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova