Aquest divendres 15 d’Octubre és donarà a conèixer el guanyador o guanyadora del Premi Planeta 2010. Ara fa tot just un any, la periodista i escriptora Angeles Caso va ser la guanyadora de l’edició del 2009 amb l’obra titulada: “Contra el viento”.
El jurat d’aquesta nova edició va a conèixer el divendres dia 8 d’octubre les deu novel·les finalistes elegides entre els 509 manuscrits rebuts, just una setmana abans de proclamar-se el vencedor del concurs. El guardó d’aquesta 59ena. edició del premi més important de la literatura espanyola, es lliurarà durant un sopar literària al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, i el guanyador s’emetrà en directe un any més pel web de Planeta a partir de les 23.30 hores. El bloc del “Vols llegir?” estarà molt atent al moment de fer-se públic el nou Planeta, per oferir la informació puntual en el nostre espai. 
Pel que fa els nominats, quatre de les finalistes inclouen el nom real de l’autor: ‘La caja de membrillo’, de Fulgencio Caballero; ‘En el lado sombrío del jarín’, Eva Losada; ‘Chacaya’, de Rafael Yanes; ‘Sal dulce’, José Ángel Ordiz Llaneza.
Les altres sis tenen autor amb pseudònim. Són ‘Más allá de la justicia’, de Pilar Muguira; ‘La primera vez no te conocí’, de Lord Jim; ‘Hijos de la Alhambra’, de Frank Gago; ‘La muerte de Acteón’, de Ricardo Medina; ‘Incierto amanecer’, de Isaac Soviet, i ‘Caminos en el agua’.
El jurat està compost per Alberto Blecua, Ángeles Caso –guanyadora de l’any passat–, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Carlos Pujol, secretari amb vot.

-ÚLTIMA HORA
La versió digital de El Periódico de Catalunya, avança en un article penjat quan passaven quatre minuts de les vuit del vespre, que l’escriptor Eduardo Mendoza aconseguirà el guardó d’aquesta nova edició del Planeta. Afegeix que l’escriptor barceloní serà el protagonista absolut de la gala del premi, dotat amb més de 601.000 euros. La novel.la que Mendoza podria haver presentat al guardó sota el títol provisional de La muerte de Acteón, segueix les aventures d’un expert en art britànic que arriba a Madrid pocs mesos abans de l’aixecament franquista. En aquest ambient confús, el protagonista haurà d’autentificar un cuadre de Velázquez desconegut fins aleshores. 

Article 290 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova