Els rumors s’han confirmat finalment. Ho vam avançar a l’article anterior, en fer-nos ressò d’aquest rumor, segons la versió digital de El Periódico de Catalunya. Des de feia dies el nom d’Eduardo Mendoza sonava amb molta força entre totes les travesses. Finalment, aquest divendres nit en el Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona,  el jurat del premi Planeta ha concedit el guardó, dotat amb 601.000 euros, a l’escriptor barceloní per la seva novel·la, “Riña de gatos, Madrid 1936”, ambientada en l’Espanya de les setmanes prèvies a la Guerra Civil. La periodista valenciana Carmen Amoraga ha quedat finalista amb la novel·la “El tiempo mientras tanto”, amb un premi dotat amb més de 150.000 euros.

En aquest llibre, Mendoza, autor de conegudes novel·les com “La ciudad de los prodigios” o “La verdad sobre el caso Savolta”, entre d’altres, retrata el Madrid de les setmanes prèvies a l’inici de la Guerra Civil espanyola, amb fortes dosis de “misteri, intriga i aventura” però que també suposa “una reflexió sobre un moment històric, tal i com el propi escriptor ha assegurat durant el seu discurs d’agraïment.
La novel·la guanyadora, presentada sota el pseudònim “La muerte de Acteón”, té com a protagonista un jove inglès, especialista en pintura espanyola, que arriba a Madrid la primavera de 1936 per estudiar un possible quadre desconegut de Velàzquez. A més, en aquest llibre, Mendoza, que abans de convertir-se en escriptor va treballar a Nova York com a traductor de la ONU, combina personatges reals amb ficticis.
Pel que fa la finalista, es tracte de la periodista valenciana Carmen Amoraga  per la seva novel·la “El tiempo mientras tanto”, que explica les complicades relacions entre una mare i una filla que es queda en coma després d’un tràgic accident de trànsit.
Amoraga ja va quedar finalista del Premi Nadal fa tres anys i l’any 1997 va guanyar el premi Ateneo Joven amb la seva obra “Para que nadie se pierda”. La periodista també és autora de títols com “Todas las caricias”, “La larga noche” y “Algo tan parecido al amor”.

Font: 3cat24.cat / Eduardo Mendoza-Viquipèdia / Carmen Amoraga-Ed. Planeta                 Article 292 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova