Arribada la tardor una de les activitats més populars al nostre país és la recol.lecció de bolets. Una activitat que provoca que molts espais naturals de Catalunya siguin “visitats” per experts boletaires i els que no ho son. En aquest article volem fer la nostra “petita” aportació a aquesta afició. Ho farem amb un “quadern de camp”. Un recull de recomanacions elaborades pel Servei de Gestió Forestal, del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, i també amb una novetat editorial. Es tracte del llibre publicar per Ara Llibres: “El secret del rovellons. 32 rutes màgiques per trobar els millors bolets”. El seu autor és Marc Estévez Casabosch. Justament aquest autor va publicar el passat 2009 “Bolets en temps de crisi”, i que a hores d’ara és manté com un dels llibres més venuts a les llibreries sobre aquest gènere.
En aquest bloc, ara fa un any varem dedicar dos articles amb sèrie dedicat a presentar un seguit de novetats editorials envers els bolets. Novetats que estan en vigència. Un oferim els enllaços directes a aquests dos articles per donar-hi un cop d’ull. Però abans us recomanem la lectura d’aquest article amb el quadern de camp. Ens anirà bé al “neòfits” sobre la matèria, i alhora tinguem present la novetat editorial de “El secret dels rovellons”. 
Aquí teniu els enllaços als article esmentats: 
Anem de bolets – capítol 1 (publicat el 10 d’octubre de 2009)
Anem de bolets – capítol 2 (publicat el 21 d’octubre de 2009)
QUADERN DE CAMP
El bosc és un ecosistema complex i sensible. Collir bolets el pot malmetre si no se’n té la cura necessària. Respecteu i protegiu l’entorn que ens envolta. Procureu que el vostre pas pel bosc no es noti. Respecteu les flors i les plantes, i no trenqueu les branques dels arbres.
No removeu la fullaraca ni la molsa ja sigui manualment o amb rasclets, bastons o similars, perquè allà, ja no s’hi tornaran a fer bolets. No encengueu foc ni fumeu quan us trobeu al bosc.
Tingueu en compte les prohibicions i limitacions dictades específicament en els espais naturals de protecció especial. Respecteu els animals, no toqueu ni remeneu els nius i no feu malbé els caus. No agafeu animals que no estiguin ferits ni cries aparentment abandonades. Si trobeu un niu amb ous o pollets, allunyeu-vos-en per deixar que la mare hi torni.
Recolliu els bolets amb la màxima cura, evitant malmetre el sòl i la vegetació circumdant. No arranqueu, trenqueu ni feu malbé els bolets no objecte de recollida. La major part dels bolets no tenen interès culinari. Aparqueu bé el cotxe, que no bloquegi els camins. No deixeu el vehicle en prats o conreus.
Poseu els bolets en cistell, amb la part inferior cara avall: es conserven millors i, al mateix temps, les espores s’escampen pel bosc. No feu servir bosses de plàstic. No deixeu les escombraries al bosc ni les enterreu (les guineus tenen bon nas i les desenterrarien). Recolliu-les i emporteu-vos-les. 
No agafeu cap bolet que no conegueu, ni els que són massa petits, estan trencats, glaçats o podrits. Poseu el cistell únicament els bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. En cas de qualsevol dubte, consulteu un micòleg. Eviteu fer crits i d’altres sorolls estridents, ja que es pot molestar la fauna salvatge i alterar els seus costums.
Si colliu bolets en un hàbitat diferent a l’habitual, podeu trobar bolets semblants als que colliu normalment, però poden ser dolents. Recordeu que sovint sou dins d’una propietat privada (prop del 80% de la superfície forestal a Catalunya ho és).
Colliu els bolets tallant-los amb un ganivet arran de terra pe tal de no destruir-ne el miceli. No circuleu amb vehicles fora de camins o pistes. Respecteu la regulació d’accés motoritzat al medi natural. La velocitat màxima de circulació per camins i pistes de terra és de trenta quilòmetres per hora. 
No us refieu mai de les proves casolanes com ara l’ennegriment del gra d’all o la cullera de plata. Si creieu que heu menjat bolets tòxics, presenteu-vos al centre sanitari i més proper.  Aneu al bosc amb pantalons llargs i calçat de muntanya. Cal que tingueu en compte la previsió meteorològica. 
NOVETAT EDITORIAL: “EL SECRET DELS ROVELLONS” de Marc Estévez Casabosch
Els secrets dels rovellons és el camí més fàcil i apassionant per trobar els bolets més buscats! 32 rutes inèdites, explícites i concretes que fan aquesta novetat editorial una fórmula innovadora per anar a buscar bolets, a més d’una gran eina per entendre el món ric i divers que els envolta. En cada capítol, corresponent a un tipus de rovelló en concret, s’hi explica amb tota mena de detalls les curiositats del seu entorn i els elements que l’integren: altres bons bolets que l’acompanyen, bolets tòxics i no comestibles, plantes, sòls i un llarg etcètera de coneixements que, sens dubte, mereixen ser devorats pel lector. Inclou mapes detallats i fotografies descriptives, a més de propostes gastronòmiques per si us agafa gana després de la recerca. I si aneu amb nens esteu de sort, perquè 16 de les rutes proposades s’han pensat especialment per poder-les descobrir amb els més petits de la casa.  “El secret dels rovellons, 32 rutes màgiques per trobar els millors bolets”, és una novetat per aquest 2010, publicada per Ara Llibres amb un total de 174 pàgines. 

Font: Ara llibres
Article 301 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova