Aquest “observatori” del bloc literari “Vols llegir?” destaca aquesta setmana l’article 300, publicat el dijous dia 21 d’octubre. El tema que ha coincidit amb aquest esdeveniment ha estat la presència del llibre electrònic a la Biblioteca Central d’Igualada. Fa sis mesos que la biblioteca igualadina ofereix als usuaris la possibilitat d’emportar-se en préstec un dels e-books, per espai de quinze dies, i fer-ne ús. La valoració dels prop de vint persones que fins el moment han pogut disposar d’aquest nou aparell amb el nou format de lectura es bo. Però també hi ha aspectes a millorar. En aquest article hi ha el detall del que opinen sobre el llibre electrònic. Aquest ha estat un dels temes “estrella” d’aquesta setmana. Però també han destacat altres temes que han despertat l’interès dels nostres visitants.
Repassant l’estadística del nostre bloc d’aquests set dies, des del passat diumenge dia 17 d’octubre i fins avui dia 18, moment que redactem aquest “observatori”, dos article han dominat el trajecte blocaire. El primer pertany a un dels lliuraments de la sèrie “Els lectors que sí estimen els llibres”. En concret el capítol 40 que presenta la novetat editorial publicada per Cossetània Edicions: el llibre que ens presenta el passat de la família Riera, escrit en primera persona per la protagonista del clan televisiu, el personatge de la Mercè Riera, interpretat per la magistral Mercè Samprieto. “La riera”, el serial dels migdies de TV3 ja té el seu llibre. Un volum que combina el passat els Riera i les receptes que dia a dia es cuinen a la fonda-restaurant, escenari central del seu argument.
L’altre article que ha dominat la setmana ha estat el lliurament del nou premi Néstor Luján de Novel.la 2010, concedit a l’escriptora i també actriu reusenca Coia Valls amb “La princesa de Jade”. Una novel·la de caire històric i d’aventures en el qual una expedició viatja a la Xina l’any 551 “per descobrir el secret més ben guardat d’Orient”. El llibre ja és a la venda.
Però l’article que en aquest darrer tram d’aquests vuit dies ha dominat d’una manera ràpida i s’ha situat en el número 1 del rànquing és el titulat: “Anem de bolets: quadern de camp i novetats editorial”. L’article 301, ens ofereix en el seu contingut diverses propostes. En primer lloc, inclou els enllaços directes als articles publicats a l’anterior campanya boletaire del 2009, amb un recull de novetats editorials d’aquest gènere, i que encara tenen vigència comercial. També s’ha afegit un “quadern de camp” amb tot un seguit de recomanacions pels boletaires experts i el que no ho son. Un consell elaborats pel Servei de Gestió Forestal del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. I finalment una novetat editorial. “El secret dels rovellons”, original llibre de l’autor Marc Estévez, que ja l’any passat va triomfar a les llibreries amb el llibre “Bolets en temps de crisi”, i que enguany es manté amb un bon nivell de vendes.
En resum: durant al setmana ens han visitat vora 420 persones, que és sumen a les més de 12.300 entrades al bloc del “Vols llegir?”. Les visualitzacions de pàgina per navegadors, domina Google Chrome, seguit del Firefox i l’Internet Explorer. Pel que fa el sistema operatiu, en primer lloc Windows domina danvant Macintosh i altres. En el rànquing de països, segons l’estadística de Blogger, Espanya està en primer lloc, segueix els Estats Units, França, Alemanya, Rússia, Suïssa, Dinamarca, Regne Unit, Moldàvia i Suècia.
Només estem al principi de la temporada. Resta encara molt de camí. Dilluns dia 25 s’emet el quart programa, en directe per Ràdio Nova. I durant la setmana, 24 hores de servei amb els llibres i el seu món. Bona setmana i bona lectura a tots. 
Aquest article inclou els enllaços directes als temes més destacats d’aquesta setmana, tractats en aquest bloc.
Article 302 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova