Gran pèrdua per les Lletres Catalanes

El lingüista i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2009, Joan Solà, ha mort aquest dimecres dia 27 d’octubre als 70 anys a causa d’un càncer. Joan Solà ha estat un referent en el món de la lingüística catalana tant pel que fa a l’àmbit acadèmic com en el panorama intel·lectual català. Solà era vicepresident de l’IEC i es autor d’una quarantena de llibres de sintaxi, història de la llengua i altres matèries de lingüística i sociolingüística. Catedràtic de Llengua Catalana a la Universitat de Barcelona, va tenir sempre com a principals referents Pompeu Fabra, Joan Coromines i Noam Chomsky.

Nascut a Bell-lloc d’Urgell el 1940, Solà es va llicenciar en Filologia Clàssica a la Universitat de Barcelona (UB) i es va doctorar en Filologia Catalana.

Catedràtic de Llengua Catalana a la Universitat de Barcelona, va tenir sempre com a principals referents els grans lingüistes catalans com Pompeu Fabra i Joan Coromines, dues figures que han centrat bona part de la seva obra. A banda de la seva feina com a investigador, catedràtic i docent en universitats de tot el món, Solà destaca per la seva voluntat divulgativa. Cada setmana, des de fa anys, publicava un article al diari “Avui”. A més, Solà és autor d’una quarantena de llibres i més d’un centenar d’articles de sintaxi, història de la llengua i sobre lingüística i sociolingüística. Entre els seus llibres hi ha “Història de la lingüística catalana”, “Gramàtica del català contemporani” i “Lingüística i normativa”‘, entre d’altres. 
L’igualadí Pep Elias, escriptor, periodista i normalitzador lingüístic ha destacat en el seu bloc, pocs minuts de saber-se la notícia: “Ara que en Joan Solà ens ha deixat valoro extraordinàriament el privilegi d’haver estat alumne seu, la sort d’haver assistit a les seves classes i el plaer d’haver assaborit els seus llibres i articles. El país està –o hauria d’estar- de dol, ja que hem perdut no tan sols un gran lingüista, sinó també –i sobretot- una gran persona i un exemple a seguir per a tots aquells que estimem la nostra llengua i la nostra cultura. Perquè en Joan Solà ha sabut combinar la senzillesa i la humilitat personals amb la determinació i el coratge en la defensa de les seves conviccions i de la dignitat nacional de Catalunya”.
A aquesta veu amb sentiment, s’hi han afegit altres veus del món cultural, social, acadèmic i polític, envers a la mort de Joan Solá, que a més fa poc va ser nomenat doctor “honoris causa” de la Universitat de Lleida i l’any passat va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que li va concedir Òmnium.
Article 303 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova