NOVEL.LA DEL NOU PREMI NOBEL I GUIA DE CONSULTA MÈDICA I DE SALUT 

EL SUEÑO DEL CELTA de Mario Vargas Llosa
Coincidint amb l’anomenament com a nou Premi Nobel de Literatura 2010, concedit a l’escriptor d’origen peruà, Mario Vargas Llosa, l’editorial Alfaguara posa a la venda la seva darrera creació literària: “El sueño del celta”. L’aventura que narra aquesta novel.la comença al Congo el 1903 i acaba en una presó de Londres, un matí de 1916. Aquí s’explica la peripècia vital d’un home de llegenda: l’irlandès Roger Casement.Heroi i dolent, traïdor i llibertari, moral i immoral, la seva figura múltiple s’apaga i reneix després de la seva mort. Casement va ser un dels primers europeus a denunciar els horrors del colonialisme. Dels seus viatges al Congo Belga ia la Amazònia sud-americana van quedar dos informes memorables que van commoure la societat del seu temps. Aquests dos viatges i el que allí va veure canviarien a Casement per sempre, fent-li emprendre una altra travessia, en aquest cas intel.lectual i cívica, tant o més devastadora. La que el va portar a enfrontar-se a una Anglaterra a la qual admirava ja militar activament en la causa del nacionalisme irlandès. També a la intimitat, Roger Casement va ser un personatge múltiple: la publicació de fragments d’uns diaris, de veracitat dubtosa, en els últims dies de la seva vida, van airejar unes escabroses aventures sexuals que li van valer el menyspreu de molts compatriotes. El somni del celta descriu una aventura existencial, en què la foscor de l’ànima humana apareix en el seu estat més pur i, per tant, més enfangat. Una novel major de Mario Vargas Llosa.
1000 PREGUNTAS Y RESPUESTAS SOBRE TU SALUD de Ramón Sánchez-Ocaña
El veterà periodista tot terreny Ramón Sánchez-Ocaña, més dedicat al món de la salut en les últimes dècades, acaba de publicar el llibre “1000 preguntes i respostes sobre la teva salut”. Subtitulada sota un clar epígraf: “Guía il.lustrada de consulta per a tota la família”. Una de les empreses del Grup Planeta, l’editorial CEAC, ha publicat aquest llibre de consulta mèdica. Està escrit com si fos una enciclopèdia mèdica, però amb format de pregunta i resposta. Com el mateix autor ha dit: “amb un llenguatge senzill, clar i comprensible”. El periodista, no metge, Ramon Sánchez-Ocaña, s’ha especialitzat amb temes mèdics i de salud, durant bona part de la seva trajectoria professional. Un dels seus treballs més coneguts i amb molt d’èxit, va ser la realització del programa de televisió “Mas vale prevenir”. Espai que es va emetre per espai de vuit temporades a Televisión Española, entre els anys 1979 i 1987. Amb una durada de trenta minuts, tots els divendres a les vuit del vespre, oferia consells, entrevistes i reportatges d’interès mèdic i de salut. Precisament aquests dies, Ramón Sánchez-Ocaña ha esta fent promoció d’aquest nou llibre, que no és el primer que publica sobre aquest gènere, per diversos mitjans de comunicació. Us oferim l’entrevista que li van realitzar en el programa de TV3, “Divendres”. 
Article 309 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova