NOVETAT EDITORIAL AMB LA FIGURA DEL RECONEGUT ARQUITECTE, CREADOR DE LA SAGRADA FAMÍLIA
Santiago de Compostela i Barcelona han estat els escenaris de la segona visita oficial a Espanya de pontífex Benet XVI, en les jornades del dissabte 7 i diumenge 8. Però l’acte central d’aquesta visita ha tingut el Temple de la Sagrada Família, creació i obra de l’arquitecte català Antoni Gaudí, en rebre la seva consagració i d’aquesta manera passar a ser considerada l’esglèsia del segle XXI.
Aquest bloc vol aprofitar l’ocasió per presentar-vos una novetat editorial que té en comú la figura de Gaudí:

LA SAGRADA FAMÍLIA SEGONS GAUDÍ d’Armand Puig
No és fàcil comprendre el monument més característic de Barcelona. I, malgrat tot, Gaudí el va dissenyar, no com un enigma insoluble, sinó com un llibre obert als quatre vents. Gaudí volia que la “seva” obra es veiés de tot arreu i ho va aconseguir. Però també volia que parlessin totes i cadascuna de les pedres i els elements que la formen. L’autor de la Sagrada Família va deixar la seva obra tot just començada, i ara, després de 125 anys de treballs, comencem a entendre la profunditat dels símbols, la gosadia d’una idea, la força d’un projecte llargament meditat que vol ser “nova arquitectura”. És un cant a la vida en totes les seves dimensions. És un monument en què els límits semblen fondre’s, però en què la força i la feblesa de la persona s’expliquen des de les seves arrels. La Sagrada Família demana una comprensió; qui la capta, entén el perquè i el com d’un dels edificis més singulars del món. Aquest llibre fa de guia de visita, però sobretot permet comprendre l’univers simbòlic plasmat en la “catedral d’Europa”. Editorial Pòrtic ho publica amb un total de 280 pàgines. El seu portal a internet ofereix la possibilitat de de llegir el primer capítol, en format pdf. 
PEL.LÍCULA INÈDITA SOBRE ANTONI GAUDÍ

D’altra banda, també volem donar-vos a conèixer un fet noticiable d’aquests dies. El programa “30 minuts”, l’espai de grans reportatges de TV3, ha recuperat un treball cinematogràfic inèdit. Es tracte d’una pel·lícula documental sobre la vida del reconegut arquitecte Antoni Gaudí, realitzat l’any 1973. “Antonio Gaudí: una visión inacabada” era un projecte rodat sota les ordres del director nord-americà John Alaimo i amb fotografia d’Isabel Steva Hernández, “Colita”. Un cop enllestida, la cinta va ser embargada pel Banc Industrial de Catalunya, per un crèdit no retornat dels productors. Va passar directament a un armari de l’entitat bancaria, d’on un extreballador, Carles Querol, l’havia recuperada i custodiada fins que es va jubilar. Aquest fet va coincidir amb la mort de l’actor José Luis López Vázquez, en saber-se que el propi actor va encarnar la figura d’Antoni Gaudí. En els portals de TV3.cat i també el 3cat24.cat, es pot veure aquesta obra (us adjuntem els enllaços directes.)

Font: Editorial Pòrtic / portals web: TV3 i 3cat24.cat
Article 311 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova