NOVETATS EDITORIALS
l’editorial Albertí, popular per les diverses edicions dels seus ja clàssics, però sempre actuals “Diccionaris Albertí”, conegut tradicionalment com el “diccionari groc escolar”, publicat per primer cop l’any 1975 i que manté avui en dia el seu toc personal. Una obra de consulta perfectament actualitzada.
Albertí Editor disposa també d’altres gèneres i títols en el seu catàleg. Seguint una tradició familiar com a editors, destacarem que l’any 1962 Albertí creà, juntament amb altres socis, la Difusora General, l’única distribuïdora de llibres exclusivament en català d’aquell moment. Arriba ara a les nostres mans, dues novetats editorials que presenten com argument, els Reis Mags amb toc nostàlgic i la imaginació que caracteritza l’èsser humà per crear invents.


En el programa de ràdio del “VLLG?” del passt dilluns dia 22 de novembre, va ser  entrevistat en directe, Rómul Brotons, l’autor d’aquestes dues novetats editorials. Aquí podeu escoltar l’entrevista:

Ir a descargar
ESTIMATS REIS MAGS. 35 JOCS I JOGUINES PER RECORDAR de Ròmul Brotons

Poques coses hi ha tan evocadores com una carta als Reis Mags. Les joguines formen part de la nostra vida, ens mostren què volíem ser quan fóssim grans, quins anhels i quines aspiracions preteníem materialitzar a través d’aquests artefactes lúdics. Tothom recorda per quines joguines sospirava, quines va aconseguir i quines no va arribar a tenir mai.
Si tinguéssim ocasió de rellegir les nostres cartes, segur que trobaríem alguns dels trentacinc jocs i joguines recollits en el llibre: Barbie, bicicleta, casa de nines, cavall de cartró, cine Nic, cotxe de pedals, cotxe de metall, cub de Rubik, Exin Castillos, fireta, futbolí, Hula hoop, io-io, joguina de llauna, Juegos Reunidos, Lego, Madelma, Magia Borrás, Meccano, Milloncete, Monopoly, Nancy, osset de peluix, patins de rodes, pistola de pistons, Playmobil, puzle, robot, Scalextrix, Scrabble, Señorita Pepis, soldadet, tren elèctric, Trivial Pursuit i vídeojoc.
Aquest llibre pretén recordar alguns dels jocs i joguines més representatives dels darrers cent anys. Les joguines són esmentades amb la denominació genèrica o bé amb el seu nom comercial, producte de la implantació en el llenguatge popular. Es tracta de la història de trenta-cinc jocs i joguines, un conjunt de somnis i il•lusions.
El text va acompanyat de 183 imatges, provinents majoritàriament d’anuncis de l’època publicats en diaris i revistes, tant nacionals com estrangers.
EL TRIOMF DE LA IMAGINACIÓ de Ròmul Brotons

D’entre tots els invents prodigiosos dels segles XIX i XX, n’hem triat seixanta i ens hem limitat als aparells, objectes i substàncies habituals en qualsevol llar occidental. De ben segur que podreu localitzar-ne la gran majoria en un racó o altre de casa vostra, a la cuina, al saló, a l’armari o en un calaix.
Proposem un viatge a l’origen de seixanta invents que han canviat el món (o gairebé): agulla d’estendre, aire condicionat, aspiradora, Aspirina, assecador de cabells, Avecrem, Avon Cosmetics, biquini, bolígraf, bolquer d’un sol ús, bombeta elèctrica, cafetera, càmera fotogràfica, cereals d’esmorzar, Chupa Chups, cinta adhesiva, clip, Coca-cola, cremallera, cuina de gas i elèctrica, Donuts, forn microones, galeta Maria, gramòfon, imperdible, Internet, Kleenex, llauna de onserves, màquina d’afaitar, màquina d’escriure, màquina de cosir, menjar congelat, menjar infantil, Minipimer, nevera, ordinador, pal de fregar, palleta per beure, pantis, paper higiènic, patates xips, penjador de filferro, píndola anticonceptiva, pintallavis, protector solar, ràdio, rentadora elèctrica, rentavaixelles, sostenidors, tampó, telèfon, televisor, texans, tireta, torradora de pa, Tupperware, ulleres de sol, vàter, vídeo, xiclet. Són seixanta aventures personals o col·lectives que han conformat i condicionat la nostra vida quotidiana, amb il·lusions, frustacions, treball, dedicació, creativitat i determinació. Es tracta, en definitiva, del triomf de la imaginació.
El text va acompanyat amb imatges, provinents majoritàriament d’anuncis de l’època publicats en diaris i revistes, tant nacionals com estrangers.

ENTREVISTA BARÇA TV
La periodista Xantal Llavina va realitzar aquesta entrevista a l’escriptor Ròmul Brotons, en motiu de la presentació del llibre El triomf de la imaginació.

Font: Albertí Editors 
Video: Youtube
Article 319 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova