ANIVERSARI
El 17 de novembre de 1950 i onze anys desprès de fer-ho als Estats Units, es va estrenar a Barcelona i Madrid una de les icones del cinema. Un dels clàssics del setè art de tots els temps: “Allò que el vent s’endugué” (Lo que el viento se llevó/Gone with the wind). Aprofitant aquesta commemoració, ho fem coincidir amb el lliurament 50 d’aquesta sèrie d’articles que el bloc del “Vols llegir?” presenta les novetats editorials, que posteriorment també son exposades en el programa de ràdio. 
Allò que el vent s’endugué, és una pel.lícula basada en la novel.la del mateix títol de Margaret Mitchell, guanyadora d’un Premi Pulitzer). Va ser la pel.lícula més cara i llarga que s’havia rodat mai. Era l’any 1939. Va estar nominada a 13 Oscars, dels qual va aconseguir 8. Malgrat passar els anys, sempre s’ha mantingut com una de les més taquilleres de la història del cinema, a més de ser inclosa en el rànquing d’entre les 100 millors. El seu argument relata l’èpica història d’una dona, Scarlett O’Hara, capaç d’afrontar totes les adversitats de la Guerra Civil dels Estats Units, excepte la pèrdua del seu estimat i de la seva casa familiar, Tara.
Us recomanem, sobre tot a les noves generacions, que us feu amb una còpia original de la pel.lícula per descobrir el seu talent artístic i argumental. Alhora també fer-vos amb un exemplar, tant en català com en castellà, de l’obra original de Margaret Mitchell, així com una continuació de la mateixa, creada per encàrreg, a l’escriptora nord-americana Alexandra Ripley, titulada: Scarlett. Ambdues edicions amb els seus corresponents títols, son editats per Ediciones B. 
ALLÓ QUE EL VENT S’ENDUGUÉ de Margaret Mitchell
Som a l’any 1861, als prolegòmens de la guerra de Successió, i tots els joves del sud contemplen amb gran entusiasme la possibilitat d’entrar en combat. Tots, excepte l’atractiu aventurer Rhet Butler, que se sent summament atret per l’Scarlett, encara que ella segueix enamorada de l’Ashley. Enrabiada i decebuda, l’Scarlett accepta la proposta de matrimoni d’en Charles, el germà de la Melanie, a qui menysprea. Anys més tard i ja vídua després de la guerra, l’Scarlett ha d’enfrontar-se a situacions noves, com ara la fam, el dolor i la pèrdua. En aquestes circumstàncies, s’instal·la a Atlanta, on la Melanie espera notícies de l’Ashley i en Butler torna a fer la seva aparició… 
SCARLETT d’Alexandra Ripley

Si mai hi ha hagut un home enamorat, capaç de comprendre i acceptar el caràcter ambiciós, vulnerable i en ocasions estranyament infantívol de l’Scarlett, aquest home ha estat el Rhett Butler. La inoblidable protagonista d’Allò que el vent s’endugué inicia en aquesta novel·la una recerca tenaç de la felicitat. Tara, les ciutats ocupades pels ianquis, la Irlanda dels O’Hara i els camins del dolor i el desamor són els escenaris que es desenvolupa la lluita perseverant de la Katie Scarlett per donar un nou sentit a la seva vida. La seductora noieta es transforma en una dona atractiva, independent i ambiciosa, com en la seva joventut, però més humana i segura d’ella mateixa. 
RÀDIO
El programa de ràdio matinal de RNE, “En dias como hoy” presentat per Juan Ramón Lucas, va dedicar un espai del seu programa a parlar d’aquest aniversari. Us oferim la possibilitat d’escoltar aquest reportatge.


Complement: podcat “En dias como hoy” (RNE) “Lo que el viento se llevó” se estrenó hace 60 años en España

Article 321 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova