CASTELLET, UN PONT ENTRE LES CULTURES CATALANA I ESPANYOLA

L’escriptor Josep Maria Castellet ha guanyat el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, dotat amb 40.000 euros, en reconeixement a la seva trajectòria literària i al conjunt de la seva obra. Aquest guardó, el més important en l’àmbit literari després del Cervantes, el convoca cada any el Ministeri de Cultura per distingir la transcendència d’un autor i la seva obra, escrita en espanyol, gallec, català o euskera. El director general del Llibre, Rogelio Blanco, ha presidit el jurat, que ha estat format també per Rafael Sánchez Ferlosio i Juan Goytisolo, els dos últims autors guardonats, i per Margarita Salas, Xosé Ramón Barreiro, Joseba Andoni Lakarra, Carles Miralles, Javier Goñi i Ana Maria Moix, entre altres.

Castellet va néixer a Barcelona el 1926. L’escriptor i editor també ha exercit de crític. Va estudiar a la Universitat de Barcelona, on es va graduar en Dret i es va convertir en el primer president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (1978-1983). Ha estat membre de nombroses entitats culturals i, en el pla editorial, ha treballat com a director literari d’Edicions 62 i Ediciones Península, així com de conseller i president del Grup 62. Des del 2006, ésdegà de la Institució de les Lletres Catalanes, càrrec que a partir de l’any que ve assumirà Francesc Parcerisas. Castellet ha estat el principal teòric i defensor a Catalunya del realisme històric, i l’antologia “Poesia catalana del segle XX” (1963), coescrita amb el crític Joaquim Molas, es considera el “manifest” d’aquesta tendència.
Article 320 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova