CURIOSITAT

Harry Potter és mort i enterrat a Ramla, al Pròxim Orient. Al cementiri militar britànic d’aquesta localitat prop de Tel Aviv hi descansa el veritable Potter. No es tracta del jove i famós mag creat per J. K. Rowling, sinó de les restes d’un soldat britànic que comparteix nom i cognom amb el personatge fictici de les novel·les. Aquest Harry Potter va morir el 1939 amb només 18 anys. L’altre, acaba d’estrenar pel·lícula. La coincidència amb el fenomen del mag de Hogwarts ha convertit el cementiri en tota una atracció turística que fins i tot apareix a la web del municipi.

Harry Potter, el mag, i Harry Potter, el soldat, comparteixen poc més que el nom. El primer viu en un món de ficció i ha de resoldre el seu enfrontament amb un bruixot malvat, Lord Voldemort. Els lectors dels llibres ja en coneixen el desenllaç. Els que esperen la pel·lícula sabran com acaba tot l’estiu del 2011.
La història del soldat és ben diferent. Nascut a Birmnigham, a Anglaterra, el 1921, 17 anys més tard s’enrola a l’exèrcit i és destinat als territoris palestins, que llavors controlava el Regne Unit. El 22 de juliol de 1939 mor en un enfrontament amb una banda armada. Tenia 18 anys, tot i que en la tomba posa 19 anys i 10 mesos perquè el jove havia mentit per poder unir-se a l’exèrcit.
Des de 1939, Harry Potter descansa al cementiri de Ramla. En aquests 71 anys poques coses han canviat sota terra, però a la superfície, la seva tomba s’ha convertit en un imant per guies turístics, càmeres fotogràfiques i fans de la saga que busquen un record curiós.
La darrera novel.la de la saga, portada ja al cinema, dividida en dues parts. La primera s’ha estrenat aquest passat dia 18 de novembre i la segona part a principis d’estiu del 2011. 
HARRY POTTER I LES RELIQUIES DE LA MORT de J.K. Rowling
En Harry ha rebut l’encàrrec de complir una missió sinistra, perillosa i aparentment impossible: localitzar i destruir la resta d’horricreus d’en Voldemort. 
En Harry no s’havia sentit mai tan sol ni s’havia enfrontat a un futur tan carregat d’amenaces com aquesta vegada, però ha de treure forces de flaquesa per completar la tasca que se li ha encomanat. Ha de deixar enrere el caliu, la seguretat i la companyia del Cau per seguir sense por ni vacil·lació el camí inexorable que li han marcat… 
En aquesta setena i última novel·la de la sèrie de Harry Potter, J.K. Rowling revela de forma espectacular les respostes a les moltes preguntes que havien quedat pendents fins ara. El relat, amb una trama rica i captivadora, es descabdella a un ritme trepidant i confirma l’autora com una mestra de la narrativa, amb uns llibres dignes de ser llegits i rellegits una vegada i una altra. Publica l’editorial Empúries amb un total de 736 pàgines. 
Editorial: Empúries
Complement: pàgina web no oficial “Harry Potter en català”
Article 313 – Josep Maria Solé – “Vols llegir”? – Ràdio Nova