ESCOLTANT CRUYFF. LA SEVA VIDA I EL SEU FUTBOL EN 150 FRASES
“Gallina de piel”. “Un paloma no hace verano”. El llenguatge de Johan Cruyff és inconfusible. Amb els seus errors ha empobrit dos idiomes, l’holandès i l’espanyol, però també els ha enriquit amb les seves genialitats. “Éste es uno” és una altra de les seves frases, 150 de les quals es reuneixen en aquest llibre publicat per Cossetània Edicions, i constitueixen, a més de la seva filosofia futbolística, un repàs a la seva vida i a la seva carrera, amb moltes anècdotes desconegudes fins ara per molta gent. Una visió diferent de Cruyff, l’home que va canviar per sempre el Barça. 
El recull de frases i el conjunt de l’obra és creació literària  d’Edwin Winkels, nascut a Utrecht (Holanda) el 1962 i diplomat en periodisme, va treballar al diari Het Vrije Volk (Rotterdam) abans d’emigrar, el 1988, a Barcelona. EL 1991 Va començar a treballar a El Periódico de Catalunya com a redactor d’esports. Va cobrir els Jocs Olímpics, el Tour de França i va seguir, durant 12 temporades, el FC Barcelona. Des del 2000 és reporter d’informació general a El Periódico de Catalunya i acaba d’iniciar una etapa com a cronista de la ciutat de Barcelona. Ha publicat tres llibres a Holanda, dos dels quals relacionats amb el Barça. En el nostre país, va publicar l’any 2009 “Deseo vivir” a través de l’editorial Aguilar, un llibre homenatge a la seva esposa, Maria Eugénia Carmona,  que va morir de càncer l’any 2002. Un testimoni molt directe de les vivències personals viscudes per aquest matrimoni, que va més enllà de la família i que va adreçat també a altres persones que han viscut o viuen aquest drama. Un llibre que també un recomanem des d’aquest bloc

LES TERRES PROMESES de Joan Barril

Les terres promeses és una reivindicació del dret a canviar. Amb aquest relat Joan Barril va ser rebre el passat mes de juny el  Premi Sant Joan Unnim 2010. Publica Edicions 62 amb un total de 248 pàgines. 
En Robert Miranda és un barceloní que es guanya la vida blanquejant diners. Just quan es disposa a fer la darrera entrega un huracà interromp el trànsit aeri i, juntament amb altres passatgers, es troba atrapat a l’aeroport de Cayo Tendido, una petita illa de l’arxipèlag cubà. Durant les llargues hores d’espera, Lucía, una anciana cubana, explica el fets que van passar en aquella mateixa illa l’última setmana de 1958, quan Fidel Castro estava a punt d’entrar a l’Havana.En aquella ocasió, un misteriós home jove armat i uniformat va arribar a l’illa. Era el germà petit dels Castro, economista eminent a Wall Street i professor de Harvard, que havia rebut un important encàrrec dels revolucionaris. En la calma d’aquella illa en Santiago Castro va començar a descobrir altres causes i altres somnis i va haver d’afrontar un profund dilema.
“Les terres promeses” és una reivindicació del dret a canviar. Una novel·la moral i humanista que ens recorda que les veritables terres promeses només es troben en el territori íntim dels valors i de la història personal de cadascú.
Joan Barril actualment condueix el programa “El Cafè de la República” a Catalunya Ràdio, a partir de les 21 hores. També ha realitzat el  programa literari de Barcelona Televisió, “Qwerty”. Com a periodista ha dirigit el setmanari El Món i ha estat columnista en diversos diaris, com El País, La Vanguardia i El Periódico de Catalunya, on actualment hi escriu un article diari. En el mitjà radiofònic també destaca el seu treball realitzat a COM Ràdio, on va realitza durant diverses temporades el programa “La R-pública”. A la televisió va ser present al Canal 33, on va presentar l’espai “L’Illa del Tresor”, junt amb Joan Ollé. 

Pel que fa el món editorial, Joan Barril també és fundador i editor de l’editorial Barril & Barral. Com a escriptor, ha publicat diferents novel.les com ara “Un submarí a les estovalles”, “Condició de pare” i “Parada obligatòria”, aquesta última guardonada amb el Premi Ramon Llull el 1998. També és autor de diversos reculls de contes: “Ens truquem i altres contes de diumenge”, “100 contes morals” o “201 contes corrents”.

Articles relacionats: 243 – 16 de juny de 2010
Article 320 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova