NOVETAT EDITORIAL
Tot llegint un reportatge sobre la restauració de la mòmia egípcia que hi ha al museu de Montserrat, Martí Gironell, escriptor i periodista, autor d’èxits editorials com El pont del jueus i més recentment La venjança del bandoler, va descobrir el que seria el personatge central d’aquesta la seva nova obra literària: Bonaventura Obach, un monjo de Montserrat que al 1910 va fer un viatge per Terra Santa i Mesopotàmia, a la recerca de peces per al futur museu bíblic del monestir. 
Gironell va dedicar un intens treball de documentació, convençut que aquest català, desconegut per una gran majoria, era mereixedor de ser repescat per protagonitzar aquest nou relat titulat: L’arqueòleg. De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni, publicat per l’editorial Columna amb un total de 384 pàgines. El llibre va sortir a la venta el passat 25 de novembre.
ARGUMENT
L’escriptor i periodista, l novel·la amb un absorbent pols narratiu l’arriscada aventura a Terra Santa del monjo català que va crear la Bíblia de Montserrat. En la seva tercera novel·la, Martí Gironell tracta per segona vegada en clau de ficció un personatge real, en aquest cas el monjo de Montserrat Bonaventura Ubach, artífex de la Bíblia de Montserrat i del museu de l’Orient Bíblic d’aquest monestir, creat el 1911. 
En concret, adapta de forma lliure els dos viatges d’Ubach per terres bíbliques, d’Egipte a l’Iraq, plens de riscos físics, que el monjo va emprendre per contrastar les sagrades escriptures amb els seus escenaris reals i aconseguir peces arqueològiques representatives. Alhora, hi afegeix una subtrama que recorre tota l’obra, al voltant de les túniques de la sagrada família de Jesús, la qual accentua el caràcter novel·lesc de la història. Un tret distintiu del llibre és l’entretingut accés del lector als grans referents de la cultura religiosa de la mà d’un personatge històric vinculat a un símbol català com Montserrat, el museu bíblic del qual commemora el seu centenari l’any 2011.
Pàgina oficial: Martí Gironell 
Article 324  – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova