L’ANNA I LA BERTA de Maria Enrich

L’escriptora igualadina, ha creat una nova ambientació de caire juvenil per la seva segona proposta literària publicada en aquest 2010. Es tracte de “L’Anna i la Berta”. En aquest relat, l’autora ha volgut treballar més intensament la psicologia dels personatges, i hi retrata dues protagonistes amb caràcters pràcticament oposats. Al llarg del curs, les dues joves s’acosten, es discuteixen, fan les paus, s’allunyen, tot mostrant la dificultat -no pas la impossibilitat- d’adaptar-se i fer amistat amb persones diferents de nosaltres. Què haurà de passar perquè entenguin que una complementa a l’altra i que juntes fan un gran equip? La resposta la tenim a les pàgines d’aquesta novetat editorial, publicada per Columna Jove, amb un total de 128 pàgines.

L’AUTORA
Maria Enrich, escriptora que s’ha especialitzat en llibres per a infants i joves, va publicar el passat estiu d’aquest 2010, “Darrere el pèndol” (Editorial Cruïlla), protagonitzada per una colla de nois i noies, envoltats d’aventures, misteri, amistat, amb sentiments que neixen i la protecció del paisatge i la terra. En unes darreres declaracions fetes al digital anoiadiari.cat, Maria Enrich feia referència a la poca presència que té la literatura infantil i juvenil a nivell social i públic, afirmant que aquesta: queda gairebé relegada únicament a les escoles i instituts, i d’aquesta manera els lectors l’acaben associant a les prescripcions, als deures, a les notes…, i llavors no entenen llegir aquests aquests llibres com una cosa lúdica. D’altra banda, l’autora igualadina, considera molt útils els clubs de lectura. Segons ella: combinen la motivació per la lectura amb l’element socialitzador, són una bona idea. De fet, estan funcionant bastant, sobretot en adults però també en joves. Recordem que actualment, Maria Enrich, combina la seva faceta literària amb la política, en ser la Regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament d’Igualada. 

AMOR MEVA d’Isabel Clara-Simó
L’escriptora valenciana presenta un nou relat, que s’afegeix a la seva intensa creació literària: “Amor meva”, que a més ha estat reconegut amb el Premi Joanot Martorell 2010, un dels més importants de la literatura en llengua catalana. A través de quatre generacions de mares i filles d’una mateixa família, Isabel Clara-Simó narra la història d’una nissaga de dones lliberals i coratjoses amb arrels jueves.
Des de la besàvia Rut fins a la jove Debora, passant per la Regina i la Pat, al llarg de tot un segle les dones de la família Valleriola han hagut de lluitar amb determinació i valentia per fer-se un lloc al món. Les desavinences amb els temps i l’època que els ha tocat viure les han marcat des del mateix naixement, i per mantenir la pròpia identitat i viure lliurement sovint han hagut de rebel.lar-se, amagar els seus orígens i fins i tot la seva vertadera sexualitat. Amor meva és publicada per Edicions 62, dins de la col.lecció El Balancí, amb un total de 280 pàgines. 

L’AUTORA
Isabel Clara-Simó, nascuda a Alcoi l’any 1943, és escriptora i periodista, i també ha exercit de professora. Se la considera una de les autores modernes més importants de la literatura catalana. La seva obra ha estat guardonada en múltiples ocasions. 
Com a periodista ha estat directora del setmanari Ganigó i columnista habitual de diversos mitjans de comunicació. També va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Font: Grup 62/Columna Joveanoiadiari.cat – Edicions 62

Article 335 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova