EL CEMENTIRI DE PRAGA d’Umberto Eco

Umberto Eco és un dels escriptors d’origen italià més reconeguts internacionalment. Famós tant per les seves obres de ficció, com per exemple: El nom de la rosa (1980), El pèndol de Foucoult (1988) o més recentment La misteriosa flama de la Reina Loana (2004), destaca sobretot en el camp de la novel.la, com pels seus tractats de semiòtica.

Ara presenta davant dels seus condicionals seguidors i els que el volen descobrir, una nova novel.la de gènere fulletinesc que abarca des dels inicis del segle XIX fins els primers anys del segle XX. L’obra ens situa inicialment, al mes de març de 1897, a París, i presenta a un home de seixanta-tres anys que escriu assegut a una taula, en una habitació plena de mobles. Es tracte de el capità Simonini, un piemontès establert a la capital francesa, que des de molt jove es dedica al noble art de crear documents falsos. Home de poques paraules, misogin i golafre impenitent, s’inspira en els fulletons de Dumas i Sue per donar fe de complots inexistents, fomentar intrigues o difamar les grans figures de la política europera. Simonini treballa al servei del millor postor. Primer fou el govern italià, desprès van arribar els encàrrecs de França i Prússia, i fins i tot Hitler acabarà aprofitant-se dels seus malvats oficis. 
Aquest relat és publicat en català per Rosa dels Vents i en castellà per l’editorial Alfaguara. En poques setmanes, ambdues edicions s’han situat molt bé a les llistes de vendes dels més sol.licitats lectors. 
Article 342 – Josep maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova