LLETRES AVANÇADES
El “que, com i quan” d’un dels personatges més controvertits de l’escena informativa internacional, tindran aviat la seva resposta. L’australià Julian Assange, fundador de Wikileaks, ha signat un contracte multimilionari amb diverses editorials per publicar el proper mes d’abril, el seu primer llibre amb la seva “fascinant història”. Un treball que segons les seves pròpies declaracions: “serà altament personal”. A les seves pàgines es tractarà, entre d’altres temes, com “la lluita global” ha forçat a “una nova relació entre el poble i els seus governs”.
Assange pretén utilitzar els beneficis del llibre per pagar els costos de la seva defensa davant la justícia. A hores d’ara, es troba en llibertat sota fiança mentre es discuteix la seva possible implicació en delictes de caràcter sexual a Suècia. Segons el rotatiu britànic “Daily Mail”, el procés de defensa ja li ha costat a Julian Assange, prop dels 240.000 euros.  El llibre serà distribuït en principi en 12 països, entre ells a Espanya. La seva versió en castellà serà publicada per l’editorial Debate i en català, per Ara Llibres. La editorial britànica Canongate ha venut els drets als diferents països per a la seva publicació conjunta en la mateixa data. 
QUÈ ÉS WIKILEAKS?
Fem una aproximació ràpida per saber que és Wikileaks. Es tracte d’una organització sense ànim de lucre que publica documents confidencials filtrats per persones anònimes. El seu lloc web, creat l’any 2006, és gestionat per Sunshine Press. L’organització afirma que va ser “fundat per dissidents xinesos, periodistes, matemàtics i tècnics d’empresa, dels Estats Units, Taiwan, Europa, Austràlia i Sud-Àfrica”. En el seu lloc web han estat registrats més de 1.200 voluntaris i prop de 1,2 milions de documents filtrats, que han estat sent disposats per a ser publicats. D’altra banda, segons dades fetes públiques, l’equip de Wikileaks està format per cinc persones a temps complet i al voltant de 800 col.laboradors ocasionals, els quals no reben cap mena de compensació econòmica. 
L’organització no disposa d’una seu oficial i el seu finançament es basa únicament en donacions. En els darrers temps, molts dels seus creadors van perdre l’anonimat en ser identificats, tot i que hi ha diversos membres fundadors que sempre han fet pública la seva implicació directe en el projecte. El membre més destacat i declarat, “el verdader fundador de Wikileaks”, és Julian Assange. Segons articles de premsa i de la revista The New Yorker, és descrit com un periodista australià i activista d’internet. Altres fonts també el classifiquen com un expert hacker o pirata informàtic. 
Wikileaks afirma que el seu principal interès “està en l’exposició dels règims opressius de l’Àsia, l’antic bloc soviètic, l’Àfrica subsahariana i l’Orient Mitjà. Però també està en els seus objectius: “donar assistència a persones de totes les regions que volen revelar el comportament poc ètic en els seus governs i empreses”. 
El lloc web ha guanyat diversos premis internacionals. Entre d’altres, el Premi concedit el 2009 a Wikileaks i Julian Assange, en l’apartat de Mitjans d’Amnistia Internacional del Regne Unit, per la publicació el 2008 de l’informe “Kenya, the cry of blood”, de la Comissió Nacional de Kenya de Drets Humans sobre els assassinats de la policia de Kenya. 
En les darreres setmanes, diversos estaments públics i privats han intentat l’ofec econòmic de l’organització, així com fer els possibles per tancar la difusió per la xarxa, de la seva pàgina web. Aquest fet va provocar, la seva sol.licitud per demanar hosting a col.laboradors privats, i van aparèixer centenars de persones arreu del món, que oferien de manera altruista, un subdomini a l’organització. D’altra banda, també s’ha processat a la seva imatge més pública, personalitzada per la figura de Julian Assange, processat per un possible delicte de tipus sexual. 
Una història “real” que té els trets perfectes per una història literària, creada per qualsevol dels grans escriptors contemporanis, especialistes en aquest gènere i convertir-se en un exitòs “best-seller”
Per tal de tenir més informació sobre aquesta realitat internacional, us recomanem des d’aquest espai, el programa de TV3 “30 minuts” i que es va emetre fa pocs dies, titulat: Wikirebels”. Un reportatge elaborat per una cadena de televisió sueca: SVT, que per espai de sis mesos ha seguit d’aprop a la figura de Julian Assange, amb les seves pròpies declaracions i també d’altres persones que han format part de l’organització de Wikileaks, i saber tot el que està relacionat sobre tot aquest entramat polític i social. Us oferim l’enllaç directe a la pàgina de TV3 a la carta, clicant en aquest espai
Font: Europa-Press / Viquipèdia / El Periódico de Catalunya / Diari Ara / TV3 a la carta
Article 349 – Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova