ACTUALITAT
Qui llegeix més: la dona o l’home? La lectura digital, va en augment? Quins autors han estat els més llegits del 2010? Aquestes i altres qüestions ja tenen resposta. La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), amb el patrocini de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura, ha fet públic el baròmetre d’hàbits de lectura i també de la compra de llibres en els seus diversos formats.
D’aquest baròmetre s’extreu que el 60.3 % de la població espanyola major de 14 anys afirma llegir llibres, en qualsevol format. Aquests lectors han llegit una mitjana d’uns 10 llibres en els darrers dotze mesos. També ha augmentat el nombre de lectors que amb freqüència llegeixen que ha passat del 36 % al 43.7 % en els útims deus anys. Les dones son les millors lectores amb un 61.6 % respecte al 52.2 % dels homes. Tot i aquest augment de lectores envers als lectors, la taxa de lectura disminueix segons augmenta l’edat. Pel que fa les preferències: la gran majoria volen obres de literatura, un 78.9 %, seguit amb molta distància pels llibres d’humanitats i ciències socials, 12.8 %, i els cientificotècnics, medicina i biologia, un 2.7 %.
Un dels aspectes a tenir molt en compte, és el que fa referència a la lectura digital. La meitat de la població espanyola de 14 anys o més, afirma llegir en format digital: un 47.8 %. S’entén lectura digital, aquell que llegeix amb els diversos formats: ordinador, un telèfon mòbil, una agenda electrònica o un i-Reader. Pel que fa la lectura d’e-Books, no supera el 5.3 % de la població. Una xifra que pot augmentar progressivament en els propers temps. 
Maria Dueñas i Ken Follet han estat els autors més llegits del 2010, amb els seus respectius volums literàris: “El tiempo entre costuras” i “La caiguda dels gegants”. També cal afegir a Júlia Navarro amb “Dime quien soy”, ha estat un altra de les escriptores més llegides del passat any. I no cal oblidar que la trilogia d’Stieg Larsson, “Millennium”, ha estat un altre dels destacats del 2010.
Font: El Periódico de Catalunya 
Article 366 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Josep Maria Solé