ELS FILLS DEL CAPITÀ GRANT de Jules Verne
Fa pocs dies els dates del calendari ens han recordat que el famós escriptor Jules Verne, va néixer fa 183 anys. Coincidint amb aquest fet, l’editorial del grup Planeta especialitzada en literatura infantil i juvenil, Estrella Polar, ha reeditat en català un del seus clàssics: Els fills del capità Grant. Versió traduïda per Jesús Moncada. 
Amb aquest relat, publicat el 1657, Verne iniciava la famosa trilogia que completaria més endavant amb Vint mil llengües de viatge submarí, l’any 1869, i l‘Illa misteriosa, el 1874.
Un 26 de juliol de 1864, Lord Edward Glenarvan, un aristòcrata escocès, troba a alta mar una ampolla amb un missatge molt malmès. Es tracta d’una nota que Harry Grant, capità del Britannia, va escriure en naufragar dos anys abans. Amb els fills del capità Lord Glenarvan decideix muntar una expedició per rescatar-lo. I amb la seva dona, els joves i la tripulació de Duncan marxen cap a Sud-amèrica. El viatge s’afegirà, casualment, Jacques Paganel, un conegut i distret geògraf francès. La dificultat per desxifrar el missatge, l’atzar de la mar i la traició d’alguns tripulants portaran els membres de l’expedició des d’Amèrica fins a Austràlia, a través d’apassionants i increïbles aventures. 
L’AUTOR
Jules Verne, va ser un escriptor francès, considerat un dels pares del gènere de la ciència-ficció, junt amb un altre autor clàssic com H. G. Wells. D’altra banda, és el segon autor mé traduït de tots els temps, després d’Agatha Christie.  Una de les seves idees era la “novel.la de la ciència”, relats d’aventures basades en els invents i avenços científics i tècnics. Les obres de Verne sempre s’han caracteritzat per ser anticipacions sorprenenment semblants dels temps moderns. Alguns exemples poden ser: l’aire condicionat, automòbils, els submarins, internet, la televisió i altres invents molt similars que existeixen en l’actualitat. 
Un altre exemple molt clar de la visió futurista d’aquest escriptor, és De la Terra a la Lluna. El seu relat és increïblement semblant al programa Apollo, ja que tres astronautes són llançats a l’espai des de la península de Florida i recuperats mitjançant l’aterratge. En el llibre, la nau espacial és llançada des de Tampa, Florida, que es troba a uns 200 km. de Cap Canaveral, des d’on es va enlairar els coets del Programa Apollo. 
Font: Editorial Estrella Polar  / Viquipèdia: Jules Verne 
Complement: Centre Internacional Jules Verne (en francès)
Article 373 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova