RELAT ORIGINAL DE LALE MURADOVA
Un nen de quatre anys s’apropa al petit tros de pa, que és al terra just al costat de la vorera. S’agenolla i estén la mà per agafar-lo. Quan ja el té dintre del palmell de la seva mà, l’aproxima cap a la seva cara amb un moviment ràpid .Azer toca el pa amb els seus llavis i el fa un petó. Després ràpidament aproxima el pa als seus ulls,  tocant-lo a les parpelles dels ulls tancats: un per un, l’esquerrà i després el dretà…  En un triangle: els llavis i un petó, l’ull esquerrà i l’ull dretà. I així tres vegades.
Finalment, el nen posa el tros de pa damunt d’una branca del arbre que és al costat seu: “Pels ocells”, pronuncià en veu alta…
http://lalushrelats.blogspot.com
Lale Muradova ens explica que en el seu país, Azerbaiyán, el pa es considera sagrat. Per això, no se’l pot llançar al terra o trapitjar-lo. En lloc de llançar-lo, el donen a les persones que tenen animals que poden menjar-lo.
Lale Muradova és una noia d’Azerbaidjan que se sent 25 % catalana. No només perquè porta 2 anys i mig a Catalunya. Tampoc perquè està casada amb un català – català! També perquè quan té molta gana, la primera cosa que imagina és el pa amb tomàquet, amb l’oli verge de Siurana i escalivada. Es repte escriure un relat cada dia per millorar el seu català i també parlar de les seves experiències soviètiques –azerbaiyanis –angleses –catalanes – i del seu món interior.

Article 376 – “Vols llegir?” – Ràdio Nova