GRAN PÈRDUA PEL MÓN DE LA GASTRONOMIA
El vespre-nit del dimecres dia 16 de febrer, bona part dels mitjans de comunicació s’han fet ressò de la sobtada mort del cuiner Santi Santamaria, un dels referents de la cuina del nostre país. L’únic xef català del món amb set estrelles Michelin, va morir a Singapur d’un atac de cor, on era visitant un restaurant de la seva propietat, dirigit per la seva filla. Santamaria tenia 53 anys d’edat. Referent de tota una generació, els companys de professió del xef lamenten la pèrdua personal i destaquen la seva figura com a pioner i exemple de la gastronomia local amb voluntat universal. 
Santi Santamaria va néixer a Sant Celoni (Barcelona), el 26 de juliol de 1957. L’any 1981 va inaugurar el Racó de Can Fabes a la masia on els Santamaria han viscut durant més de dos segles. El reconeixement no va trigar a arribar, i el després de vuit anys va rebre la primera estrella Michelin, que va repetir al 1989. La segona estrella va arribar només un any més tard, el 1990. La va mantenir durant quatre anys fins que el 1994 va aconseguir la consagració definitiva amb la tercera estrella. Així es va convertir en el primer cuiner català que rebia aquesta distinció. L’any 2000, va obrir un nou restaurant a Madrid, el Sant Celoni, que aconsegueix en només un any la primera estrella Michelin. Quatre anys més tard n’obtindria la segona. El 2006, obre el restaurant Evo, situat a l’àtic de l’Hotel Hesperia Tower, a Barcelona. Posteriorment obriria dos restaurants més: a la Serra de Gredos i a Dubai. El 2009, Santamaria aconsegueix un total de set estrelles Michelin: tres per Can Fabes, una per l’Evo, i una altra pel Tierra. Tot un rècord. 
Col.laborador de diversos mitjans escrits, Santamaria també va publicar diversos llibres com ara La cuina de Santi Santamaria, l’ètica del gust, publicat l’any 1999, El restaurante, 2003, i La cocina al desnudo, el 2008. També va fer el pròleg d’un llibre de referència de la cuina internacional: el Larousse Gastronómico, el 2004.
RECOMANACIONS VLLG?
El “Vols llegir?” us vol recomanar la lectura de El gust de la diversitat, publicat per l’editorial everest, l’any 2002. A les seves pàgines, l’autor ens ofereix una proposta per fer una volta pel món, una aposta per la diversitat i el diàleg de cultures i cuines, sense complexos. Des de les cuines més exòtiques fins a les cuines del país, dels productes salvatges al transgènics. 
També interessant el 100 recetas para casa, escollides pel propi Santamaria de totes les receptes publicades a la seva secció setmanal del Magazine dominical de La Vanguardia. Editat també per l’editorial Everest, l’any 2007.
Font: 3cat24.cat – Diari ARA – El Periódico de Catalunya 
Editorial: Everest
Article 378 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova