MEMÒRIA HISTÒRICA
Arrel de l’emissió fa unes setmanes del documental de TV3 “Torneu-me el fill, els nens robats del franquisme”, l’opinió pública ha tingut notícia de primera mà del relat esfereïdor que moltes dones, mares, que van patir durant l’època el franquisme en l’apropiació indeguda de nens i d’adopcions irregulars. El robatori sense impunitat de gairebé 300.000 nadons, entre les dècades dels 50 i la dels 90, havent finalitzat el període fosc del franquisme i encetada la transició democràtica. Tot i la mort del dictador, els tentacles del franquisme va continuar actuant sense cap mena d’impunitat. 
En la segona meitat del franquisme, ser mare soltera era una estigma que poques dones podien suportar. Però moltes d’aquelles dones volien quedar-se el fill i els hi van prendre per la força. Un xarxa molt ben estructurada, amb unes ramificacions geogràficament molt extenses que cobrien bona part del territori, formada per entitats d’adopció, institucions religioses i metges, que feien possible el somni de molts matrimonis estèrils per poder adoptar un nen o nena, quasi a la carta, a canvi d’ignorar la voluntat de la mare biològica. Alguns metges van comunicar als pares que el seu fill havia mort al part, fins i tot els van arribar a ensenyar un cadàver congelat. Una mort o defunció que no consta als registres i als llibres de cementiris i que dificulta fer el seguiment d’una investigació. A hores d’ara el Congrés dels Diputats ha engegat un debat per decidir l’obertura d’una investigació sobre els nens robats del franquisme. 
VIURE SENSE EL MEU FILL de Josep Gironès
L’escriptor i també funcionari de la Diputació de Tarragona, autor de diversos llibres, ha publicat un relat, editat per Meteora, titulat: “Viure sense el meu fill”. Una narració d’una de les infàmies més grans de la nostra història recent. Maria, una dona de vuitanta anys, assisteix a l’enterrament del seu fill Ferran, un nen que ella havia infantat un llunyà 8 de setembre de 1939 a la presó tarragonina de les Oblates, un nadó que li fou robat en aquell mateix instant, un fills que mai no li ha pogut dir “mare”. Llibre que presenta una realitat social des de la vessant política, castigant d’aquesta forma per part del bàndol guanyador, el franquista, als perdedors. I més directament, a les dones republicanes tancades a la presó. 
DOCUMENT SONOR
Aquest article us recomana, a part de poder veure el documental de TV3, amb un excel.lent treball de l’equip d’investigació, dirigits per Montse Armengou, us ofereix el podcast amb l’àudio del programa matinal de RNE-Ràdio 4, dirigit per Toni Marín, on el passat dimarts dia 22 de febrer va tracta el tema dels nens robats, amb la presència de l’escriptor Josep Gironès, autor del llibre que el “Vols llegir?” us recomana, també la directora de l’esmentat documental de TV3, i es pot escoltar l’increïble testimoni d’Ana Páez, afectada pel cas en primera persona i membre d’ANADIR, l’Associació Nacional d’Afectats per Adopcions irregulars. 

Font: 3cat34.cat – El Periódico de Catalunya
Editorial: Meteora 
Pàgina web personal: Josep Gironès 
TV3 a la carta: “Torneu-me el fill”
Article 382 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova