AICNÀLUBMA de Joaquim Maria Puyal
El creador de programes tant emblemàtics de la televisió d’aquest país com: “Vostè pregunta” (TVE), “Vostè jutja”, “La vida en un xip” o “Un tomb per la vida” (TV3), ha presentat el seu primer llibre, titulat: “Aicnàlubma” (ambulància a l’inrevés), en el qual diagnostica la relació entre societat i mitjans. A més, llança una proposta per a una nova manera de fer televisió. Llibre publicat per Columna Edicions, amb un total de 352 pàgines. A les seves pàgines, per primera vegada, el lector trobarà formalitzats els seus drets, en tant que espectador de la televisió gratuïta, segons la proposta que elabora en Puyal.
A primer terme, el títol ens dona una primer sorpresa: Aicnàlubma, i tot seguit el seu contingut, on el comunicador fa una visió panoràmica sobre els mitjans de comunicació i el seu efecte cap a nosaltres. Amb l’experiència d’haver produït i presentat molts programes de referència a la televisió, Puyal ha reflexionat, des de fa anys, sobre el sentit social de l’activitat. Ara, aprofita tot aquest bagatge per donar una visió de la societat i de la responsabilitat dels mitjans en la seva configuració. I per manifestar les raons de les seves preocupacions.
Joaquim Maria Puyal intenta encarar els interrogants. Enfront del corrent actual de debilitar el fonament de servei públic sobre el qual es va desenvolupar la televisió. Puyal ens proposa restituir l’interès de les persones en la prioritat de l’activitat mediàtica. Per això, cal canviar l’actual paradigma de la televisió basat en “el negoci de la indústria” per un de nou, “els drets del receptor”. I situar l’individu, l’ésser humà, al centre del sistema. 
Tot i l’anàlisi crítica i les invectives a determinades actituds, Puyal ha explicat que segueix sent “un enamorat de la televisió”, i que rares vegades ha sentit tanta emoció com quan ha entrat en un plató buit. Quan se li pregunta el per què no fa televisió, la seva resposta es contundent: “Si no faig més televisió és perquè és cada cop més difícil fer-ho com jo voldria en aquest sistema actual”.

Font: Columna EdicionsDiari Ara 
Video: TV3-El matins (Youtube)
Foto: agència ACN
Article 384 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova