RECONEIXEMENT INSTITUCIONAL
Haruki Murakami, l’escriptor japonès, autor d’èxits editorials com “Tòquio Blues” i més recentment “IQ84”, ha estat guardonat per la Generalitat de Catalunya en concedir-li el XXIII Premi Internacional de Catalunya, que atorga anualment a aquelles persones que han contribuït de manera molt decisiva amb el seu treball creador a desenvolupar els valors, culturals, científics i humans arreu del món. 
Haruki Murakami s’ha convertit en un curt espai de temps en un fenomen de culte a mig món arran dels seus llibres i en un guru per a milions de joves, i alhora s’ha convertit en un fenomen de vendes. El seu actual llibre, “IQ84”, s’ha situat en poques setmanes des de la seva publicació en lider dels rànquings dels més venuts. Però tota aquesta popularitat no ha fet canviar la manera de ser de Murkami, que s’autodefineix com una persona solitària que limita les seves aparicions en públic i fa una vida espartana i allunyada de la gent. Nascut a Kioto el 1949, va decidir que seria escriptor tot veient un partit de beibol. El seu treball com a escriptor, la seva rutina diària i habitual, consisteix en llevar-se a les quatre de la matinada, escriure unes hores i desprès sortir a còrrer o a nedar per preparar maratons i triatlons. Activitats que sempre fa tot sol. Una vida solitària en contrast amb el seu èxit com a escriptor reconegut internacionalment. 
Article 396 – J.M. Solé -“Vols llegir? – Ràdio Nova