PREMI LITERARI
L’escriptor colombià Juan Gabriel Vásquez ha estat guardonat amb el Premi Alfaguara de Novel·la 2011, dotat amb 175.000 dòlars (uns 133.306 €) i una escultura de Martín Chirino, per l’obra El ruido de las cosas al caer. El jurat, presidit per Bernardo Atxaga i compost per Gustavo Guerrero, Lola Larumbe, Candela Peña, Imma Turbau i Juan González, ha declarat guanyadora la novel·la per unanimitat.  
El ruido de las cosas al caer comença amb l’exòtica fugida i posterior caça d’un hipopòtam, el darrer vestigi de l’impossible zoològic amb el qual Pablo Escobar exhibia el seu poder. Aquesta és l’espurna que arrenca els mecanismes de la memòria d’Antonio Yammer, protagonista i narrador del soroll de les coses quan cauen, un negre balanç d’una època de terror i violència, en una Bogotà descrita com un territori literari ple de significacions.
L’ESCRIPTOR
Juan Gabriel Vásquez va néixer a Bogotà el 1973 i viu a Barcelona. És autor del llibre de relats Los amantes de todos los santos (Alfaguara 2001) i de dues novel·les. Los informantes va ser triada a Colòmbia com una de les novel·les més importants dels últims vint anys i va ser finalista de l’Independent Foreign Fiction Prize al Regne Unit. Historia secreta de Costaguana ha obtingut el premi Qwerty a la millor novel·la en castellà (Barcelona), el premi Fundación Libros & Letras (Bogotà) i està actualment en la llista dels finalistes del finalista de l’Independent Foreign Fiction Prize que falla el proper 26 de maig a Londres. 
Ha viscut a París i a les Ardenes belgues, i el 1999 es va instal·lar definitivament a Barcelona. Ha traduït obres de John Hersey, Victor Hugo i E. M. Forster, entre altres, i la seva tasca periodística també és destacada: Vásquez és columnista del diari colombià El Espectador, i va guanyar el Premi de Periodisme Simón Bolívar amb El arte de la distorsión, assaig inclòs en el llibre del mateix títol. També és autor d’una breu biografia de Joseph Conrad, El hombre de ninguna parte (2007). Els seus llibres estan traduïts a catorze llengües. 
Article 399 – J.M. Solé – “Vols llegir? – Ràdio Nova