COM EXPLICAR AQUEST PAÍS ALS ESTRANGERS de Matthew Tree
Durant més d’una dècada Matthew Tree ha publicat articles sobre Catalunya. Des d’un primer text sobre la literatura catalana al diari londinenc The Times fins a nombroses denúncies d’exemples específics d’ocultació internacional de Catalunya (la majoria publicades a la revista Catalonia Today), passant per una conferència impactant donada a la London School of Economics, Tree ha intentat explicar aquest racó complex d’Europa als de fora. L’autor afirma que: “els estrangers que vivim aquí sabem molt bé que és més difícil explicar Catalunya (i no parlem dels Països Catalans), als nostres compatriotes que fer que un camell passi per l’ull d’una agulla”.
En aquesta selecció curosa de textos farcits d’anècdotes, vivències i fets actuals i històrics, s’hi entreveu una indignació creixent davant la ignorància que regna a l’estranger pel que fa a un país que l’autor considera objectivament fascinant. Uns articles de vegades hilarants, de vegades xocants i sempre captivadors que repassen la situació cada cop més anòmala de Catalunya en tots els àmbits, sobretot durant els últims anys.
Llibre editat per Editorial Columna, disposa d’un total de 208 pàgines. 
PRESENTACIÓ A IGUALADA
La llibreria Aqualata, ubicada al carrer Sant Josep, 14 de la capital de l’Anoia, acollirà aquest proper dijous dia 14 d’abril, a partir de dos quarts de vuit del vespre, la presentació del llibre de Matthew Tree. L’acte serà presentat per Bernat Roca Pascual, professor de l’Institut Pere Vives Vich d’Igualada.

L’AUTOR
Matthew Tree va néixer a Londres el 1958. Es va ensenyar el català el 1979. Va venir a viure a Barcelona el 1984. Va començar a publicar en català el 1990. Ha publicat entra d’altres llibres, Fora de lloc, Privilegiat, CAT. Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix, Memòries, Contra la monarquia, La puta feina, La vida després de Déu, Negre de merda i Com explicar aquest país als estrangers. Ha estat membre del col·lectiu Germans Miranda i ha contrïbuit a tots els seus reculls de contes. Actualment escriu articles per les revistes The Times Literary Supplement, el diari AVUI, Catalonia Today i Barcelona INK.

Ha col.laborat amb diversos programes de ràdio i televisió durant els últims deu anys, incloent-hi TV3 (‘La Cosa Nostra’, ‘Tenim paraula’), Ràdio Contrabanda, Ona Catalana, BBC World, el BBC World Service i RAC 1. Ha estat coguionista i presentador de la sèrie documental i d’entreteniment ‘Passatgers’ (TV3, 2005). La segona sèrie de ‘Passatgers’ es va estrenar al setembre del 2006. Actualment col.labora amb Catalunya Ràdio i Ràdio 4. El 1999 guanya el premi Joan B. Cendrós per a la divulgació de la cultura catalana a l’exterior, per un article publicat al diari The Times aquest mateix any.

Durant els últims deu anys ha fet recitals dels seus textos en públic, a desenes de localitats a Catalunya, el País Valencià i Mallorca.

Font: Editorial Columna / Llibreria Aqualata
Article 410 – J.M. Solé – “Vols llegir? – Ràdio Nova