PRIMAVERA, ESTIU, ETCÈTERA de Marta Rojals
L’editorial La Magrana posa en circulació aquesta novetat escrita amb pinzellades breus que conformen un seguit d’escenes i a partir de flaix-bacs. Una novel.la amb un fort component generacional.  La seva autora, Marta Rojals, ha aconseguit amb aquesta obra el Premi Exhaurim-lo! 2011 del Blog El Llibreter i també ser reconeguda amb el premi Nou Talent de l’FNAC. La crítica ha fet una molt bona valoració del seu traç argumental. Entre d’altres, Julià de Guillamon de La Vanguardia, ha afirmat que: “la novel.la catalana pot tenir un nou públic, de manera semblant a com darrerament ha passat amb la música, i aquesta novel.la de Marta Rojals ho confirma”. Emma Aixalà de RAC1, diu que: “Tots els que tenim de 30 a 40 anys estem  obligats a llegir aquesta novel.la”.
ARGUMENT
Com cada any per Tots Sants, l’Èlia torna al poble per fer la visita de rigor al cementiri i passar uns dies amb el pare i la tieta. Enguany és tot plegat una mica estrany. El nòvio l’acaba de deixar, la crisi ha fet baixar notablement el volum de feina del despatx d’arquitectura on treballa a Barcelona i sembla que aprofitarà el pont per posar ordre, si més no, als pensaments. Lacònic el pare, protectora la tieta, inquisitius i amables els veïns… Amb l’edat, la petita de cals Pedró s’hi sent cada cop més còmoda, entre la seva gent. Però quan una està tan disposada i tan atenta, pot ser que comenci a veure i a entendre coses que fins ara li havien passat desapercebudes. 
L’AUTORA
Marta Rojals, nascuda a La Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre), l’any 1975, és arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya. Cursa la branca d’especialització en Teoria, Història i Crítica, la coartada perfecta que li permet de penjar ràpidament els plànols i descobrir que un altre món és possible a l’altre cantó del totxo. És traductora i editora de publicacions d’arquitectura. Entremig de tot, escriu, sempre curt, i alguns dels seus contes han rebut premis acompanyats de canapès assortits i tustadetes a l’espatlla. Amb la proposta temerària d’Assumpció Maresma de perpetrar articles per a Vilaweb, el seu amateurisme surt de l’armari. De la passió pels mecanismes del llenguatge, i no pas per la literatura, sorgeix aquesta novel·la en un primer intent de l’autora d’escriure seguit. Qui ho vulgui entendre d’una altra manera, s’equivocarà segur.
Font: Editorial La Magrana
Article 438 – J. M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova