Avui mateix. Ara mateix, podem dir que aquest espai dedicat a la difusió de la lectura, que de manera voluntària i autodidacta, està present tots els dies a la xarxa, i un cop per setmana a la ràdio, per què cal dir-ho, som de fer ràdio amb els temps que corren…, com deia, podem dir que el “Vols llegir?” ha traspassat fronteres. La del nostre àmbit d’influència, la comarca de l’Anoia. Us ho explico amb detall.


Aquest dilluns dia 6 de juny, hem posat en sintonia de Ràdio Nova, la segona edició del Club de Lectura-Vllg?, on s’ha comentat i debatut amb els nostres cinc lectors participants, el llibre de l’escriptora igualadina debutant, Susanna Carpi, titulat: “Història d’una formiga” (gràcies per participar i escoltar-lo). Una de les nostres convidades, Cristina Llobet, resident a Igualada, en els moments previs a l’emissió del programa, ens ha comentat que la periodista i escriptora Empar Moliner ha fet referència al “Vols llegir?” en un dels articles de contraportada del diari ARA. 


Sorpresos, i jo el primer, hem anat fins a la redacció de la ràdio i hem entrat en el digital de l’ARA per localitzar els articles de la Moliner. Sorpresa! Amb data 27 d’abril de 2011, Moliner publica en la seva col.laboració, en el recent estrenat diari, l’article titulat: “Joan, Ken Follet, Gabo, Isaïes…”. Bé, enlloc d’explicar-vos que hi posa, vosaltres mateixos ho podeu llegir. No és cap invenció ni “farol”. No estem de punyetes! Aquest és l’article en qüestió. Encara no ens ho creiem…

“JOAN, KEN FOLLET, GABO, ISAÏES…”
Empar Moliner / Actualitzada el 27/04/2011 00:00
Encara no he tornat del tot en mi desprès de llegir les llistes dels llibres més venuts per Sant Jordi. Perquè, com saben, l’endemà de la diada, els diaris, les llibreries i els blogs literaris solen publicar quins han estat els cinc títols més venuts. Normalment, els distribueixen en quatre apartats. Ficció en llengua catalana, ficció en llengua castellana, no-ficció en llengua catalana i no-ficció en llengua castellana.


Els títols ballen amunt o avall segons qui ho publiqui tot i que, pel que veig, la majoria de llistes es basen en la del Gremi de Llibreters. Així doncs, agafo per exemple la que publica el magnífic programa de llibres de Ràdio Nova, a Vilanova del Camí, a la seva web (volsllegir.blogspot.com). En l’apartat de ficció en català hi ha en primer lloc “Si tu em dius vine ho deixo tot… però digue’m vine” (Rosa del Vents), d’Albert Espinosa, en segon lloc “L’home de la maleta” (Proa), de Ramon Solsona, en tercer lloc “L’arqueòleg” (Columna), de Martí Gironell, en quart lloc “La terra de les coves pintades” (Maeva), de Jean Marie Auel, i en cinquè lloc “Mar de foc” (Rosa dels Vents), de Chufo Lloréns. Com veuen, doncs, se sol posar el títol del llibre, l’editorial que el publica i el nom de l’autor. I ara, si m’ho permeten, anem a la qüestió que m’ha emocionat de manera irreversible. Per anar-hi haurem de consultar la llista dels més venuts en català en l’apartat de no-ficció. Copio:


1) Indignveu-vos! (Destino), de Stéphane Hessel. 2) Excuses per no pensar (Destino) d’Eduard Punset. 3) Córrer o morir (Ara Llibres), de Kilian Jornet. 4) La república islàmica d’Espanya (La Magrana), de Pilar Rahola. 5) La Bíblia catalana (BCI/Claret), de diversos autors. 


Aimats meus, trobo memorable que en el lloc número cinc de la llista de no-ficció hi figuri la Bíblia “de diversos autors”. Perquè no és mentida. La Bíblia ha estat escrita per diversos autors. I és més lògic dir que ha estat escrita per diversos autors que dir que aquest llibre, el cinquè dels més venuts, és de Job, Isaïes, Mateu, Marc, Lluc, Joan… Per cert, trobo un detall de cara als catòlics que el llibre en qüestió, la Bíblia, fos considerat “no-ficció”. Suposo que més d’un i més de dos, veient que era un dels llibres més venuts, va fer cua en alguna llibreria per veure si algun dels “diversos autors” n’hi firmava un exemplar. (El Sant Jordi passat, aquells ulls meus veieren com un ésser humà de sexe femení reclamava la presència de Josep Pla a la parada de la llibreria Laie.)


Jo, si fos la cap de premsa de l’editorial, no ho dubtaria. Ara mateix encarregaria la faixa per a la segona edició. Jo hi posaria una cosa així: “La Bíblia, un dels llibres més venuts d’aquest Sant Jordi! T’atraparà! Hi ha sexe en grup, incest, violència gratuïta, aventures… I un munt d’efectes especials!” I ja començaria a pensar a vendre’n el videojoc. Tot i que, potser, essent tants autors diferents, la qüestió dels drets serà complicada.

Empar Moliner, gràcies !

Recordem que Empar Moliner, nascuda a Santa Eulàlia de Ronçana, Barcelona, l’any 1966, és escriptora i periodista. Pel que fa la seva literatura, és caracteritza pel sentit de l’humor i per una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions. Alguns del seus  llibres publicats: “Feli, esthéticienne” (Premi Josep Pla 2000), ” “T’estimo si he begut” (Premi Lletra d’Or 2005/Quaderns Crema), “Desitja guardar els canvis? (recull d’articles/Quaderns Crema, 2006), i la darrera proposta editada el passat 2010: “No hi ha terceres persones” (Quaderns Crema).

També s’ha dedicat a la interpretació. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació: COMràdio, TV3 i Tele 5,olumnista de El Pais, la Vanguardia, El Periódico, a més de col.laborar en diversos programes d’èxit com “Els matins de TV3”, “El matí de Catalunya Ràdio” i també va participar en el famós “Minoria absoluta” de RAC 1.

Font: Diari Ara
Article 447 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova