LAPRIMAVERA DELS INDIGN@TS de Sebastià Bennasar

L’escriptor i periodista mallorquí Sebastià Bennasar ha seguit molt de prop el moviment de protesta que s’ha popularitzat amb el nom dels «indignats» i n’ha elaborat un estudi que se centra fonamentalment en els esdeveniments relacionats amb les acampades de la Plaça de Catalunya de Barcelona i les accions que se n’han derivat dutes a terme a la capital catalana.

El llibre, publicat per l’editorial Meteora, narra les situacions viscudes des de l’endemà del 15 de maig de 2011, dia en què el moviment s’inicia a la Puerta del Sol de Madrid, fins a la gran manifestació dels indignats celebrada el 19 de juny, jornada en què la protesta de Barcelona va ser, de llarg, la més nombrosa de les celebrades a Espanya.

Un dia de maig, de cop i volta, va començar a concentrar-se gent a les places. Eren persones que acudien a un reclam llançat des de les xarxes socials, un reclam que cridava a aplegar-se per expressar el primer sentiment que provoca la injustícia: la indignació. Una indignació concitada, essencialment, per una salvatge crisi econòmica mundial, filla de l’especulació financera i de la corrupció política.

Primer van ser-ne pocs, l’endemà més, i després el seu creixement o disminució ja va dependre de tots plegats, del que passava a les places i del que hi passava fora. Més enllà de creences o de pertinences, els «indignats» han aconseguit que s’obrís el debat, que tothom es plantegés qüestions que, gràcies a ells, han abandonat l’estat latent i han entrat a casa nostra com una ventada.Els «indignats», amb més o menys encert segons els parers, ens han organitzat l’assaig d’una nova pràctica política.

L’AUTOR

Sebastià Bennasar i Llobera va néixer a Palma de Mallorca l’any 1976. Ha treballat onze anys com a periodista al diari Baleares i al Diari de Balears. És crític literari del suplement «L’Espira» i ha col·laborat ocasionalment amb altres mitjans de comunicació.
També ha cultivat la seva gran passió per la literatura que l’ha portat a publicar diverses obres. Llicenciat en Humanitats, estudia el Màster en Història del Món a la UPF. Ha publicat poesia i obres de narrativa com A la sabana no hi ha temps per a la compassió (Inrevés, 2002), El dia de l’alliberament (Documenta, 2006),Els blaus de l’horitzó (El Gall Editor, 2006), L’Estret de Torres(Hiperdimensional, 2006), Connie Island (Viena Editors, 2007) i les novel·les del gènere negre El botxí de la ciutat de Mallorca (Lleonard Muntaner, 2000), Cartes que no lliguen (Hiperdimensional, 2005), Jo no t’espere (El Gall Editor, 2008) i Mateu el president (Cossetània, 2009).
Article 466 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova