EL VESTIT GRIS d’Andrea Camilleri
Juny de 2011 ha vist la llum a les llibreries catalanes aquesta nova novel.la de l’escriptor nascut a Sicília, Andrea Camilleri, obra on l’autor s’endinsa en la inescrutabilitat de la personalitat femenina. Amb aquest títol ja son 25 llibres que Edicions 62 ha traduït al català de l’escriptor italià viu més publicat al món, la meitat dels quals pertanyen al cicle del comissari Montalbano. 
Pel que l’argument de “El vestit gris”, ens presenta a Febo Germosino que al llarg de la seva existència i irreprotxable carrera d’alt empleat de banca, ha rebut tres anònims. En el primer dia de la seva nova vida de jubilat, els ha posat damunt de l’escriptori. Els dos primers són de l’any de la picor, però l’últim és ben recent i insinua dubtes sobre la fidelitat de la seva jove i atractiva segona esposa, l’Adele. Perquè la veritable protagonista d’aquesta novel.la és ella, l’Adele, una espectacular “femme fatale” que circumstàncies molt especials es posa un vestit gris antic. Un vestit carregat de simbolisme i de significats que potser fóra millor no saber. “El vestit gris” és publicat per Edicions 62, dins de la seva col.lecció “El Balancí” i disposa d’un total de 160 pàgines. 
UN HOTEL A LA COSTA (Tossa de Mar, 1934-1939) de Nancy Johnstone
Tusquets editors publica aquesta novel.la ambientada a la Costa Brava durant la República i la Guerra Civil. L’any 1934, la jove i inquieta Nancy Johnstone i el seu marit, Archie Johnstone, van decidir fer un canvi de vida radical i abandonar Londres per construir un hotel a Tossa de Mar. Eren temps de descoberta d’un paisatge i d’un país, però aviat l’interès turístic dels hostes anglesos va donar pas a la visita de corresponsals de guerra, de poetes i pintors simpatitzants amb la causa republicana o de personalitats britàniques que visitaven Catalunya. L’esclat de la guerra i els seus estralls van trencar per sempre aquell paradís blau, i els Johnstone van haver de reaccionar a les noves circumstàncies.
Un hotel a la costa és moltes coses alhora: una crònica de la Costa Brava durant la República i la Guerra Civil, un dietari d’urgència de la desfeta republicana i un recull inèdit de peripècies quotidianes que abracen des de la transformació de l’hotel en una colònia humanitària per a nens refugiats fins al pas per la frontera francesa i l’arribada al camp de concentració de Las Haras. En les dramàtiques circumstàncies de la retirada, els Johnstone no van abandonar mai els “seus” trenta nens. 
L’AUTORA
Nancy Johnstone, nascuda a la població anglesa de Bath l’any 1906, va viure a Tossa de Mar des de l’octubre de 1934 fins el gener de 1939. Acabada la guerra, i desprès d’uns quants mesos de treball humanitari als camps de concentració del sud de França, es va traslladar a Cuernavaca, Mèxic. 
A partir del gener de 1950 es perd el rastre de la seva vida. Tot un misteri. Autora de diversos llibres, entre ells dos sobre l’experiència viscuda a Tossa de Mar: Hotel in Spain i Hotel in flight, i que Tusquests editors aplega en un sol volum, amb l’edició i traducció de Miquel Berga.
Article 485 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova