LA NOVA NOVEL.LA DE JAUME CABRÉ ENTUSIASMA ELS LLIBRETERS

D’ençà de la seva arribada a les llibreries el passat 1 de setembre, ara fa just quatre setmanes, la nova novel·la de Jaume Cabré, Jo confesso, ha protagonitzat un dels esdeveniments literaris més importants dels darrers anys, i s’ha situat en el número 1 de les llistes dels més venuts des del primer moment, amb un ritme de vendes trepidant que ha obligat ha reeditar-lo dues vegades.
Deixant de banda les xifres, molts llibreters de tot Catalunya i més enllà han fet arribar a Edicions Proa el seu apassionament  per la novel·la, seduïts per una història i una narració que ja han conquerit milers de lectors. 
Oferim aquest recull de valoracions que els llibreters han fet arribar a Edicions Proa com a mostra de l’entusiasme amb què han rebut Jo confesso de Jaume Cabré:
Si el segle XX ha donat clàssics com BearnLa plaça del Diamant Incerta glòria, el segle XXI ja té un clàssic: Jo confesso.
Guillem Terribas (La 22 – Girona)
Confesso que he descobert una novel·la ferma i ambiciosa, que fa un recorregut impactant per la cultura occidental a través d’uns personatges inquietants. Cal, doncs, ennorgullir-se d’una obra i un autor que prestigien la nostra literatura i la situen, de nou, a primera divisió.
Antoni Daura (Parcir – Manresa)
La millor manera de descobrir la immensa qualitat d’aquest llibre és començant-lo a llegir.
Marta Ramoneda (La Central – Barcelona)
Molt de tant en tant els llibreters tenim el plaer de ser espectadors d’una revolució literària. Jo confesso, de Jaume Cabré, ha sacsejat els lectors, retornant-nos el plaer rodó i absolut de la lectura.
Olga Federico (Proa – Espais – Barcelona)
Jaume Cabré ens mostra que el mal no està pas renyit amb el coneixement.
Qui sap també el practica, el mal; per tant, l’home refinat i cultivat tampoc està lliure de pecat.
Un llibre fascinant que fa pensar. Molt més que una novel·la.
Xavier Sistach – El Corte Inglés
Quan mil pàgines es fan curtes, és que estan molt ben escrites.
Miquel Colomer (Catalònia – Barcelona)
El nou clàssic de la literatura catalana
Dolors Olmedo (La Gralla – Granollers)
Un bon llibre, una bona història, una bona novel·la. El desordre ordenat dels personatges i els fets m’han tingut atrapada durant 12 dies que els he passat llegint i llegint. Jo confesso m’ha tocat el cor.
Irene Tortós (L’Altell – Banyoles)
Una magnífica novel·la amb múltiples registres, en què amb l’excusa de la història d’un violi, a través de diferents èpoques, ens mostra el millor i el pitjor de la condició humana.
Lluís Morral (Laie – Barcelona)
Una novel·la totalitzadora que aprofundeix en la crueltat, les baixeses humanes, l’amor i l’amistat amb gran sensibilitat. Perfectament filada i amb un ritme molt ben sostingut, un dels aspectes amb què més he disfrutat és amb la sensació d’anar traient capes i més capes, capes de temps, d’espai, de punts de vista, totes perfectament orquestrades. D’una gran qualitat tècnica, estilística, argumental, sens dubte Jo confesso passarà a ser un clàssic de la nostra cultura.
Laia Longan (Casa del Llibre – Barcelona)
La història de l’Adrià Ardèvol i dels objectes que l’envolten conformen un relat singular i trepidant, en una Europa recorreguda per la lluita antagònica entre el Mal i l’Amor.
Juanjo Villalobos – Abacus Cooperativa
Esplèndida, quin plaer poder recomanar als nostres clients i amics aquesta gran novel·la.
Ricard Espinosa (La Capona – Tarragona)
És, sens dubte,  la gran novel·la europea d´un gran escriptor català.
Neus Ribatellada (Paideia – Sant Cugat)
Una novel·la que t’emociona per moltes coses. Pel llenguatge, per les històries, pels coneixements culturals que ens demostra l’autor. En gaudeixes tant que no tens ganes que s’acabi.
Imma Bellafont (La Tralla – Vic)
Tots podeu llegir Jaume Cabré: la seva intel·ligent literatura, tan acurada i entenedora, us farà còmplices orgullosos de ser-ne lectors.
Ma. Teresa Calabús (El Cucut – Torroella de Montgrí)
Cabré confessa a través de la seva magnífica literatura la història d’Europa en tota la seva crueltat i duresa. Dins d’aquesta història, la del  protagonista, Adrià Ardèvol, i d’altres històries que van impregnant-ho tot, l’amor, l’amistat, la mort, el patiment. Seria molt bo que s’editessin més llibres com aquest. Per als llibreters és un plaer poder-lo recomanar.
Lourdes Mora (Robafaves – Mataró)
Jaume Cabré és una de les primeres figures de la literatura catalana, al mateix nivell que Mercè Rodoreda.
Antoni Gamon (Paris València – València)
S’ha fet esperar, però ha valgut la pena. Una gran novel·la, un gran llibre.
Miquela Serra (Quart Creixent – Palma (Mallorca))
Dies després de llegir Jo confesso, el nou  llibre de Jaume Cabré, els secrets i les confessions de l’Adrià Ardèvol continuen amb mi. El guardaré al costat dels llibres més preuats; tan aviat com pugui el tornaré a llegir.
Sílvia Muntaner (Saltamartí – Badalona)
Cabré i Rodoreda són dos dels grans innovadors de la nostra literatura.
Txon Pagès (Etcètera – Barcelona)

Font: Grup 62 – Servei de premsa
Fotografia: Lavanguardia.com (Marc Arias)
Article 505 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova