ACTUALITAT
“…and the winner is”: Javier Moro (Madrid, 1955) amb l’obra titulada “El imperio eres tú”, presentada amb el pseudònim Agustin San José i titulada “El emperador del fin del mundo”, ha estat l’obra guanyadora del 60è Premi Planeta 2011. 


La finalista ha estat l’escriptora Immaculada Chacón (Zafra, 1954), que amb el pseudònim Manila, va presentar-se amb l’obra titulada “La flor del Nilad”, i que finalment restarà titulada com “Tiempo de Arena”.

L’obra guanyadora, “El imperio eres tú”, ens ofereix una crònica sobre l’apassionant vida de l’emperador Pedro I de Brasil (1798-1934), anomenat pel seu pare, Juan VI de Portugal, príncep regent. Pel que fa l’obra finalista, “Tiempo de arena”, presenta un retrat de tres dones d’una complexa família a l’Espanya de les primeres dècades del segle XX. 

L’acte s’ha celebrat la nit del dissabte dia 15 d’octubre al Palau de Congressos de Barcelona i presidida pels Prínceps d’Astúries i de Girona. Cal destacar que la cerimònia del lliurament d’aquest Planeta ha estat retransmesa per primer cop per internet, des de la renovada pàgina web del Premi Planeta, que presenta un repàs dels seixanta anys d’història del premi més ben dotat de la literatura hispanoamerica. 


JAVIER MORO – NOU PREMI PLANETA 2011
Nascut a Madrid l’any 1955, fill d’un executiu espanyol d’una companyia aèria i de mare francesa, ha viatjat des de molt jove per Àfrica, Àsia i les Amèriques. Ha estudiat història i Antropologia, i ha treballat com a investigador per Dominique Lapierre i Pierre Collins. 

La seva primera novel.la, “Senderos de libertat”, va aparèixer el 1992. Moro va viatjar durant tres anys per l’Amazònia en avioneta, canoa, autocar i fins i tot a peu per reconstruir la història de Chico Mendes, un humil cauchero que es va convertir en símbol internacional de la defensa de medi ambient. Posteriorment va publicar altres relats com: “El pie de Jaipuur”, “Las montañas de Buda”, “Era medianoche en Bophal”, “Pasión india” i “El sari rojo”.

IMMACULADA CHACÓN – FINALISTA PREMI PLANETA 2011
Germana bessona de la malmesa escriptora Dulce Chacón, la finalista del Planeta 2011 va néixer a Zafra, Badajoz, l’any 1954. Chacón es va donar a conèixer literàriament el 2005, dos anys després de la mort de la seva germana, amb la novel.la titulada “La princesa índia”, amb la que hi estava treballant. També és autora de l’obra titulada “Las filipina” i la novel.la juvenil, “Nick”, publicada en aquest 2011.

Font: Editorial Planeta
Article 518 (00:25h. 16/10/2011) – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova