• El Premi Planeta va ser creat l’any 1952 per l’editor i visionari del món editorial: José Manuel Lara Hernández, pare de l’actual president del grup Planeta. Durant aquests 60 anys d’història, els Planeta han venut més de 40 milions d’exemplars, una xifra que representa  una mitjana superior als 500,000 exemplars per títol guanyador. (cal dir que aquesta estadística inclou els finalistes).

  • Durant els primers anys, el Planeta competía amb altres premis de molta importància com el Nadal o el Biblioteca Breve, fins que el primer va absorvir les editorials que els organitzaven. D’aquesta manera, es va convertir en el premi més quantiòs pel que fa el valor, de tots els premis de la literatura hispanoamericana.

  • El 1954, José Manuel Lara va pujar l’import del premi a les 100,000 pesetes de l’època: “és el premi més ven pagat del món desprès del Pulitzer”.

  • L’objectiu de Lara era que el Planeta, no volia buscar només autors, sinó trobar lectors. A més a més, el seu afany era vendre llibres, I de pas fer guanyar diners als autors, segons les seves pròpies declaracions fetes a l’època. Per aquest objectiu tenia un aliat molt important: la premsa. Ho feia amb un sistema infalible: donar notícies. Lara aconsellava: “mai de la vida tanquis la porta a un periodista”.

  • Al premi, sempre li ha envoltat  un rumor molt insistent: malgrat que el resultat final és fruit de la valoració d’un jurat, s’ha dit sovint que el Planeta és un premi donat per endavant.

Fem un cop d’ull a alguns dels premis que han fet història:

  • Un dels primers: Ana Maria Matute, el va guanyar l’any 1954 amb “Pequeño teatro”, sobre un jove fascinat per les titelles.

  • Polèmic: Juan Marsé, el 1978, amb “La muchacha de las bragas de oro”: un falangista escriu les seves memòries.

  • El més venut de la història dels Planeta: va ser l’any 1986, amb “No digas que fue un sueño” de Terenci Moix, la història de Marc Antoni I Cleopatra.

  • Grans escriptors hispanoamericans: és el cas de Mario Vargas Llosa, el 1993 va guanyar amb “Lituma en los Andes”, un cas del seu policia peruà.

Coincidint amb el 60è aniversari del Planeta, l’editorial ha posat en marxa una nova I renovada pàgina web on hi podem fer un seguiment d’aquests seixanta anys d’història d’un dels premis més importants de la literatura mundial.

Podeu accedir al portal amb la següent adreça: www.premioplaneta.es
Article 519 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova