PREMI JOSEP PLA: RAFAEL NADAL amb “QUAN ÉREM FELIÇOS” I PREMI NADAL CONCEDIT A ÀLVARO POMBO PER LA SEVA OBRA “EL TEMBLOR DEL HEROE”
BARCELONA / VOLS LLEGIR? 

Els records d’infantesa de Rafael Nadal s’han endut el premi Josep Pla de narrativa, un dels més veterans de les lletres catalanes, que enguany arribava a la seva 44ena edició. AQuan érem feliços, Nadal gira la mirada enrere per recordar la Girona dels 50 i 60, l’ambient de la postguerra en què va créixer l’autor, acompanyat d’onze germans. 
Rafael Nadal (Girona, 1954) va ser director d’El Periódico de Catalunyades del 2006 fins al 2010. També fa participar en l’arrencada de l’ARA i actualment forma part de La vanguardia i col·labora amb TV3 i RAC1. Nadal s’emporta els 6.000 euros amb què està dotat el premi Josep Pla.
Mentrestant, el 68è premi Nadal de narrativa ha anat a parar a El temblor del heroe, d’Álvaro Pombo (Santander, 1939). Ambientada en el Madrid actual, la novel·la està protagonitzada per un professor universitari jubilat i parla de temes com la manipulació, la insensibilitat cap al dolor dels altres i les conseqüències dramàtiques de la falta de compromís.
Pombo és un autor amb més de quatre dècades de carrera literària al darrere, que ha guanyat premis tan importants com l’Herralde de novel·la (El héroe de las mansardas de Mansard, 1983), el premi Nacional de la crítica (El metro de platino iridiado, 1990) i el Planeta (La fortuna de Matilda Turpin, 2006).

Ja és tradicional i des de fa quatre dècades, que la data màgica del 6 de gener, Diada dels Reis, es faci lliurament dels premis més matiners del nou any: el Josep Pla i el Nadal de novel.la. Enguany s’hi han presentat un total de 31 originals al Josep Pla i 313 al Nadal. El jurat està format per Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna. 


Pel que fa el Premi Nadal, set son els finalistes per aquesta edició: “La llavor de la revolta” de Terrenc (pseudònim); “El quadern suís” de Quim Torra; “Les aus migratòries” de Miquel Tomàs (pseudònim); “Aquest bocí de mar. Gent, taula i paisatges” de Cebrià Tarrgó (pseudònim); “Retrat del jove Skizo” de Joaquim Pijoan; “L’últim aborigen” de Bernat Safont (pseudònim) i “Quan érem feliços” de Josep Ferreres (pseudònim). 

D’altra banda el Premi Nadal, és el guardó literari més antic a l’estat espanyol, una iniciativa nascuda des del setmanari Destino, l’any 1944. Seixanta-vuit edicions més tard, el Nadal, té una dotació de 18.000 euros pel guanyador/a., escollit entre les 313 propostes provinents de Barcelona i Madrid, també de països llatinoamericans, i enguany especialment remarcable de països europeus com França, Bèlgica, Hongria, Alemanya i també des dels Estats Units. 

Font: Diari Ara / La Vanguardia (digitals)
Article/post 563 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova