CRÒNIQUES RURALS, autors diversos

«Aquell que oblida les arts i els costums de l’antigor oblida la vida mateixa, feta de la lluita deIs homes i els seus afanys», va escriure el cretenc Pandelís Prevelakis en la seva Crònica d’una ciutat. 
El llibre que us presentem i publicat per l’editorial Barcino,  aplega el testimoni de vint personalitats del nostre país. Excel•leixen en camps tan diversos com la literatura, la ciència, l’art, la teologia, l’economia, el periodisme, la política, la gastronomia, l’escalada, la fotografia, el cinema, l’organització d’espectacles… 
I tots i cada un d’ells, a la seva manera, reivindiquen els valors de la vida del camp, ja sigui per via dels seus records d’infància, ja sigui perquè han decidit instal•lar-se en un poble o, fins i tot, en algun paratge remot de la naturalesa catalana. Memòria i reivindicació: aquests són els dos pilars damunt els quals recolzen els suggeridors relats de Cròniques rurals. 
Per això mateix, podríem dir que el que teniu a les mans és tant un llibre essencialment poètic com un llibre radicalment polític. Entrevistats: Joan Rendé, Carme Ruscalleda, Ponç Pons, Lluís Foix, Araceli Segarra, Armand Puig i Tàrrech, Gay Mercader, Joan Margarit, Josep Bou, Roger Mas, Perico Pastor, Josep M. Esquirol, Cosima Dannoritzer, Joan Massagué, Sílvia Alcàntara, Ramon Tremosa, Roser Capdevila, Josep Piera, Francesc Colomer, Neus Català.
ELS HOMES QUE NO ESTIMAVEN LES DONES d’Stieg Larsson (ed. butxaca)
En Mikael Blomkvist, periodista i fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Millennium, és acusat i condemnat per difamació pels tribunals d’Estocolm. El seu delicte ha estat fer públiques una sèrie de greus acusacions contra un dels empresaris més importants del país. 
Abans d’entrar a la presó, però, rep una curiosa trucada: en Henrik Vanger, patriarca d’una altra de les sagues escandinaves més poderoses, li demana que investigui la desaparició quaranta anys enrere de la seva neboda Harriet. Amb l’inestimable ajut de Lisbeth Salander, una jove pertorbadora i socialment inadaptada, carregada de tatuatges i pírcings, i amb unes habilitats com a hacker insuperables, formarà un tàndem perfecte i junts es veuran arrossegats dins una espiral de secrets i mentides. 
Corrupció política, espionatge industrial, intrigues familiars, protagonistes inquietants, amor al límit… tots aquests són només alguns dels ingredients que fan que aquesta apassionant obra hagi estat batejada pels mitjans de tot el món com la novel·la negra de la dècada i que més de quatre milions de persones ja hagin devorat les seves pàgines.
Arrel de l’estrena als cinemes de l’adaptació nord-americana d’aquest èxit internacional, dirigida per David Fincher i protagonitzada per Daniel Craig en el paper del periodista Mikael Blomkvist, i Rooney Mara com la hacker, Lisbeth Salander, l’editorial LaButxaca, presenta aquesta reedició en format econòmic i amb la mateixa portada que la pel.lícula en qüestió. 
Font: llibres.cat
Article/post 565 – J.M. Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova