ACTUALITAT
VLLG? / LLIBRE ELECTRÒNIC / E-BOOK
Molts lectors es preguntaven per què Carlos Ruiz Zafón no havia publicat la seva última novel · la, El prisionero del cielo , de manera simultània en format paper i digital. Era estrany veure com aquest llibre liderava, mes a mes, els títols de ficció més venuts a les llibreries espanyoles i encara no es comercialitzava en e-book , just en plena campanya nadalenca. Més estrany era encara que succeís en ple terratrèmol digital amb la arribada a Espanya d’Amazon i l’aposta decidida de moltes editorials-inclòs el grup Planeta, segell de Zafón-per revifar el mercat del llibre electrònic.  
Mesos després de la publicació de “El prisionero del cielo” , els lectors que transiten cap a la lectura digital i volen llegir en pantalla aquesta novel · la hauran de seguir esperant. El presoner … no es farà pública per a la seva lectura en pantalles; almenys no en espanyol.  “El prisionero del cielo” no està previst que surti en format digital, segons han fet públic l’editorial Planeta.
No obstant, fonts pròximes a Carlos Ruiz Zafón confirmen que no és una estratègia editorial, si no més aviat ha estat una decisió unilateral del propi escriptor. A partir d’aquest mateix any, Zafón retira totes les seves novel · les en format electrònic del mercat, almenys, com ens confirmen, per edicions en llengua castellana.  Aquesta renúncia ha agafat a contrapeu a moltes llibreries digitals, que encara segueixen comercialitzant els llibres electrònics de Zafón sense l’autorització de l’autor, una vegada que aquest ho hagi comunicat a Planeta.  
Quins són els motius perquè un escriptor supervendes abandoni l’edició digital de la seva obra en ple enlairament del llibre electrònic?   Zafón, “per qüestions personals”, suspèn la venda dels seus llibres “en format digital”, per als països hispanoparlants, una vegada que “han vençut els drets d’explotació digitals”, asseguren fonts properes a l’escriptor barceloní.  En canvi, la seva obra digital si continua compromesa per altres editorials estrangeres en altres idiomes i mercats, com són l’anglès o l’alemany, per exemple.  
L’editorial Planeta té l’exclusivitat de Ruiz Zafón per a Espanya i Llatinoamèrica, així que els lectors d’un costat i altre de l’Atlàntic hauran de comprar els llibres en format paper si volen llegir l’escriptor supervendes d’una manera autoritzada i en la seva pròpia llengua.   

Altrament dit, el lector que vulgui submergir-se en la lectura en pantalla (ordinador, pastilla o e-reader ) d’El prisionero del cielo o altres títols de l’autor haurà d’optar, des d’aquest mateix any, per dos possibles alternatives.  Una d’elles és la lectura digital en un altre idioma (anglès o alemany). La segona opció és la que més temen les editorials espanyoles: realitzar, inevitablement, una descàrrega no autoritzada.  

Mentre que Ruiz Zafón lidera les vendes de novel · les editades en paper i renúncia a publicar la seva obra en digital per a Espanya i Llatinoamèrica, gairebé totes les plataformes de descàrregues no autoritzades ja tenen disponible tots els seus llibres a cop declic, fins i tot “El prisionero del cielo” , la seva última novel · la. 

Font: lainformacion.com
Article/post 571 – JMSolé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova