L’AVI DE 100 ANYS QUE ES VA ESCAPAR PER LA FINESTRA de Jonas Jonasson
VLLG? / INCLOU ÀUDIO-RECOMANACIÓ
Els suecs no només exporten literatura negra, sinó també comèdia. Tres milions d’exemplarts venuts i una trentena de traduccions avalen aquesta novetat editorial al nostre país de l’escriptor suec, Jonas Jonasson, que debuta amb aquesta viatge hilarant pels principals conflictes del segle XX de la mà d’un personatge excèntric i enigmàtic, el dinamiter Allan Karlsson. La versió en català és publicada per l’editorial La Campana, disposa d’un total de 416 pàgines.
L’ARGUMENT
Segon l’Allan tots els conflicte de la humanitat tenen el següent principi: “Ets un tonto. No, tu ets més tonto. No, tu ho ets més”, però tot es pot arreglar amb una ampolla d’aiguardent i ganes de deixar-ho tot enrere i mirar el futur.
L’Allan fa cent anys. A la residència on viu tots estan a punt de celebrar-ho, però ell ha decidit tocar el dos. Salta per la finestra i fuig cap a l’estació. Puja al primer autobús i s’emporta una maleta plena de diners que només havia de vigilar una estona. Immediatament té al darrere els mafiosos, la policia i els responsables de la residència, que han perdut l’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. A partir d’aquí comença una rocambolesca persecució on l’Allan aconsegueix superar totes les dificultats gràcies a la selva calma estoica i a l’ajuda del grup de pintorescos amics que anirà fent pel camí.
L’AUTOR
Jonas Jonasson, nascut a Suècia l’any 1962, té una dilatada carrera com a periodista, assessor en mitjans de comunicació i productor televisiu. Aquest llibre representa el seu debut literari, avalat pel gran èxit editorial al seu país i que ha traspassat les fronteres, publicant-se en diversos països, fins a trenta-tres traduccions i en projecte, portar a cinema aquesta primera proposta literària. D’això se’n diu: “…començar amb molt bon peu”.

ÀUDIO-RECOMANACIÓ
Isabel Casas de Llegim? Llibreria d’Igualada, col.laboradora setmanal del nostres espai radiofònic, va oferir en l’apartat de Novetats de la Setmana, aquesta recomanació de lectura: