FAGO de Carles Porta
-Premi Huertas Claveria de periodisme-
VLLG? / INVESTIGACIÓ PERIODÍSTICA
La crònica negra d’aquest país va viure l’any 2007 un d’aquells fets que van omplir moltes pàgines dels diaris de premsa, i van omplir també espais a la ràdio i la televisió. El mes de gener d’aquell any va aparèixer mort l’alcalde de Fago, un poble de 30 habitants del Pirineu d’Osca. Resultat d’aquest crim: tots els veïns van ser declarats sospitosos. Molts consideraven al seu alcalde com un tirà. Finalment és acusat Santiago Mainar, un ramader idealista que de seguida es confessa culpable i va pretendre d’aquesta manera amb al seva acció, que deixessin en pau els altres veïns. 
Però, realment l’assassí va ser Santiago Mainar? La possible resposta la podem tenir en aquest treball d’investigació periodística que ha realitzat el periodista, escriptor i empresari audiovisual, Carles Porta, amb aquesta nou llibre, el tercer de la seva trajectòria com escriptor: “FAGO”. Llibre publicat per l’editorial La Campana i que disposa d’un total de 312 pàgines. Originalment, el manuscrit tenia 700 pàgines. Han estat cinc anys d’investigació que han estat compensats en rebre aquestes dies el Premi Huertas Claveria de periodisme, en la seva quarta edició. 
Durant aquests cinc anys de treball periodístic, Carles Porta ha mantingut una estreta relació amb la família Mainar. L’autor explica com la inèrcia va fer que vora 200 periodistes es desplacessin a Fago per cobrir el cas, però que només ell hi va dormir, mentre que la resta dels col.legues, per qüestions de producció, ho van fer sobretot a Jaca, a  una hora de distància. A més, Porta ha fet més de 60 visites a la presó i ha parlat centenars de vegades amb la germana gran de Santiago Mainar. 
FAGO  és el retrat viu, proper i revelador d’un home acusat d’assassinat. Però per sobre de tot, és la història d’una dona, la Marisa Mainat,  que decideix estimar el seu germà i defensar la seva innocència contra tot i contra tohtom, fins i tot contra ell mateix. L’obra literària basada en aquesta investigació periodística, manté un profund respecte a la germana de l’acusat i posa en qüestió el paper de policies, jutges, advocats i periodistes en un cas on la “piconadora” va esclafar la família Mainar des del primer moment. De tota manera, Carles Porta, reivindica que ell només ha pretès explicar una història, però no reobrir el cas. 
Recordarem que aquest cas va ser dramatitzat en format de sèrie de televisió l’any 2008, emesa per La 1 de TVE, protagonitzada per l’actor català, Jordi Rebellón i dirigida per Roberto Bodegas. 
ANTERIORS LLIBRES DE CARLES PORTA
Nascut a Vila-sana, al Pla d’Urgell, el 1963, a part de la seva faceta periodística i empresari audiovisual, ha desenvolupat una trajectòria com a escriptor. El debut es va produir l’any 2005 amb un primer treball d’investigació: TOR, TRETZE CASES I TRES MORTS (La Campana), basat en un crims que van tenir lloc en aquest poble del Pallars i que va tenir un gran èxit de crítica i de vendes. El 2010 i amb un canvi de registre, va publicar: EL CLUB DEL PERFECTES, una crònica personal del món del dejuni i els balnearis, i que va merèixer el Premi Pere Quart d’Humor i Sàtira. Precisament el programa de ràdio VOLS LLEGIR? va entrevistar a Carles Porta amb motiu de la publicació d’aquest llibre el desembre de 2010. En aquella entrevista, Porta ja ens avançava el projecte en que hi estava treballant i que ara tenim a les nostres mans, FAGO. 
Recuperem del nostre arxiu aquella entrevista emesa en l’edició nº 10 de la sisena temporada del VOLS LLEGIR? a Ràdio Nova: 

Article/post 607 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova