DUR DE PAIR  de Salvador Balcells
VLLG? / NOVEL.LA NEGRA
Tercer lliurament de la trilogia protagonitzada pel sotsinspector del Mossos d’Esquadra, Emili Espinosa, personatge creat per l’escriptor, Salvador Balcells. Recordem que els dos primers títols van ser: “La taca negra” i “El vi fa sang”. Trilogia emmarcada dins del gènere de la novel.la negra, publicades per l’editorial Meteora.
Emili Espinosa, sotsinspector dels Mossos, és valencià, ex-guàrdia civil, casat amb una tortosina que és tot un caràcter i amb dues filles pròximes a l’independentisme i a les ideologies antisistema. En aquest nou relat, Espinosa, rep un fort sotrac a causa dels reptes personals i professionals que ha d’afrontar. 
L’ARGUMENT

Laia, la filla de disset anys d’un important empresari tarragoní, desapareix davant la desesperació de la seva mare i la inexplicable fredor del pare. El sotsinspector Emili Espinosa veu que l’assumpte és delicat, ja que els seus superiors insisteixen més en la discreció que en la resolució d’un cas que s’intueix dramàtic.
D’altra banda, una perillosa banda de narcotraficants és detectada per la caporal Pilar Surroca, que, a més de reivindicar-se com a dona, malda per aconseguir un lloc que s’adigui amb la seva formació i amb la seva habilitat com a policia.
Núvols negres s’acosten, però, a la comissaria dels Mossos i, alhora, a la vida personal d’Emili Espinosa. Núvols que poden descarregar de valent.
L’AUTOR
Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946), llibreter durant vint anys i sempre vinculat professionalment al món de la premsa en català i de la gestió cultural, és autor de tres llibres de divulgació:Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana, Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). En el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009) i Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2012).
A Meteora ha publicat les novel·les protagonitzades pel sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa La taca negra (2007), que amb el títol provisional de «Nines russes» va guanyar el Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, i El vi fa sang (2010). Amb Dur de pair (2012), Salvador Balcells ens ofereix la tercera entrega de la sèrie Espinosa, que tan bona acollida ha tingut entre el públic lector del gènere negre en català.
Article/post 611 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova