PLANETA LLUÇ de Joan Pinyol
VLLG? / AVANÇAMENT EDITORIAL

Ja s’ha començat a distribuir a les llibreries el nou llibre de contes de l’escriptor capelladí, Joan Pinyol, el dotzè en el seu còmput particular. Es tracta de Planeta Lluç que acaba de treure al mercat la barcelonina Editorial Aire.
L’ARGUMENT
Planeta Lluç s’enceta amb un pròleg de l’escriptor Joaquim Carbó i conté un total d’onze narracions que es converteixen en un mirall per al lector a través de situacions quotidianes i de finals sorprenents. Es tracta dels contes “Hortènsia als seus peus”, “La truita de la Pau”, “Fora de cobertura”, “Tres segons”, “Mato segells i deixo petjada”, “De les tristors en farem fum”, “L’Ebre també té cel”, “No són debades, els sentits”, “Vine –li va dir a contracor”, “Nit d’ànimes” i “Muntanya endins”. En aquestes narracions i a partir d’una realitat i d’una ficció indestriables, Pinyol torna a retratar-nos la nostra societat i la nostra intimitat amb una generosa gamma de detalls i a través d’uns personatges que esdevenen humanament entranyables.
Com diu Joaquim Carbó en el pròleg “la major part d’aquestes narracions tenen un caràcter col·lectiu i flirtegen amb el realisme màgic pel que fa a les situacions en què col·loca d’entrada els seus protagonistes, tot i que no acostumen a tenir finals feliços ni tan amables com les de l’inventor de la paraula “antaviana”.
L’àvia que no es perd detall del món des d’una talaia privilegiada, el jove que bat a consciència els ous de la venjança, l’amor que es multiplica per la gràcia de cobertures desfavorables, el sacseig d’una altra mena de sentiments, més lligats a la terra i derivats del molt que va destruir la guerra civil, les teràpies curatives al marge de l’imperi de la recepta, els ulls mexicans de la mort, l’inabastable univers sensorial dels humans, la infinitud onírica del cor de les muntanyes i el contrasentit d’una manifestació col·lectiva dibuixen l’orografia d’un cos espacial, el Planeta Lluç, volador i no identificat fins que el lector hi aterri i s’hi passegi de gust, predisposat a descobrir nous horitzons, amb els ulls ben oberts, a banda del seu món.
PRESENTACIONS
Entre altres presentacions previstes, el nou llibre de l’escriptor capelladí serà presentat en públic el 10 d’abril a la llibreria Catalònia de Barcelona, el 19 a la Biblioteca Central d’Igualada, el 20 a Vilafranca del Penedès i el 22 al Museu Molí Paperer de Capellades.
L’AUTOR
Joan Pinyol (Capellades, 1966) és llicenciat en Filologia Catalana. Dels onze llibres que ha publicat, tres són de microrelats: “Noranta-nou maneres de no viure a la lluna” (Premi Vila d’Almassora, Setimig Edicions, 2001), “Micromèxics” (Premi Vila de Puçol -Brosquil Edicions, 2007-) i “Glops” (Ed.Petròpolis, 2009). Ha elaborat diferents estudis sobre el gènere i imparteix el taller de narrativa “El microconte, un petit gran gènere” en nombroses biblioteques i centres culturals dels Països Catalans. Trobareu més informació a www.escriptors.cat/autors/pinyolj i també al bloc personal www.joanpinyol.net
ENTREVISTAT AL VOLS LLEGIR? de RÀDIO NOVA
Dilluns 26 de març, coincidint amb la presentació pública de la portada del llibre a través de les xarxes socials i també en el bloc del VOLS LLEGIR?, com a primer mitjà en donar-la a conèixer, Joan Pinyol visitarà els estudis de Ràdio Nova per concedir la primera entrevista sobre aquesta nova proposta literària. Serà, a partir de les 20h., en directe, per Ràdio Nova. A través del 107.7 fm (residents Anoia), i per internet des del portal wed: radionova.cat.
Font: Joan Pinyol / Editorial Aire
Article/post 619 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova